alcohol en histamine intolerantie

Wanneer je histamine intolerant bent, zijn er een hoop voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. Maar kun je alcohol drinken bij histamine intolerantie? In dit artikel leer je meer over de relatie tussen alcohol en histamine intolerantie en de mogelijke gevolgen. 

En goed nieuws voor alle personen met histamine intolerantie; het is namelijk mogelijk om wijn te blijven drinken! Lees verder en kom erachter welke soorten wijn geschikt zijn. 

De relatie tussen alcohol en histamine intolerantie

Personen met een histamine intolerantie weten dat bepaalde voedingsstoffen veel histamine bevatten en kunnen vrijmaken in het lichaam. Om vervelende klachten, zoals hoofdpijn en darmklachten, te voorkomen, wordt een histaminevrij dieet aangeraden. Maar past alcohol in dit dieet?

Het simpele antwoord is nee. Alcohol bevat namelijk veel histamine. Wanneer je alcoholische dranken neemt, kan dit zorgen voor een ophoping van histamine in het lichaam. Bovendien vermindert alcohol de werking van het DAO-enzym. En dit enzym zou juist moeten zorgen voor het afbreken van de histamine in je lichaam. Dit samen zorgt ervoor dat je vervelende klachten kunt ervaren na het drinken van alcohol bij histamine intolerantie. 

Dit zijn 3 redenen om alcohol te vermijden -> 

De mogelijke gevolgen

De reactie van je lichaam op alcohol verschilt per persoon. Sommige personen met histamine intolerantie ervaren direct symptomen na het drinken van alcohol, terwijl anderen er de volgende dag pas last van hebben. 

De reacties variëren per persoon, maar ook de hoeveelheid alcohol en het type drank spelen een rol. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Migraine
  • Last van je darmen
  • Uitslag
  • Jeuk
  • Ademhalingsproblemen

Kan ik dan helemaal geen alcohol meer drinken?

Wanneer je histamine intolerantie hebt, kun je wel alcohol drinken. Maar dit is allesbehalve verstandig omdat je hoogstwaarschijnlijk klachten zult gaan ervaren. Wil je toch een glaasje drinken? Sommige dranken bevatten minder histamine dan anderen. Zo bevat witte wijn bijvoorbeeld minder histamine dan rode wijn.

Maar we hebben goed nieuws. Het is namelijk mogelijk om wijn te drinken zonder last te krijgen van hoofdpijn, buikklachten of huidproblemen. Er bestaan namelijk histaminevrije wijnen! Deze wijnen worden gemaakt met een speciale soort gist die histamine afbreekt. Er zit dus helemaal geen histamine in. Je kunt deze soort wijn misschien niet in de supermarkt kopen, maar online vind je een redelijk groot aanbod!

Comments zijn uitgeschakeld.