Dehydratatie

Histamine intolerantie is een aandoening waarbij je lichaam het stofje histamine niet goed afbreekt. Hierdoor hoopt de stof op in je lichaam waardoor je vervelende klachten kan krijgen, zoals jeuk of migraine. Het is algemeen bekend dat klachten van histamine intolerantie kunnen verergeren na het eten van histaminerijke producten, zoals kwark, garnalen en varkensvlees. Minder bekend is de mogelijke relatie met dehydratatie. In dit artikel onderzoeken we of dehydratatie histamine intolerantie kan veroorzaken of klachten kan verergeren.

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Zoals je misschien wel weet bestaat een groot deel van ons lichaam uit water. Vocht is een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Dit komt omdat water zorgt voor:  [1]

  • Regulatie van de lichaamstemperatuur
  • Afvoer van afvalstoffen
  • Oplossing van voedingsstoffen 

Water speelt een belangrijke rol bij de transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed, waaronder de stoffen die betrokken zijn bij het afbreken van histamine. 

Dehydratatie en histamine intolerantie

Maar wat is het precieze verband tussen dehydratatie en histamine intolerantie? Histamine intolerantie wordt niet veroorzaakt door uitdroging in het lichaam. Echter, dehydratatie kan wel indirect invloed hebben op de klachten die je ervaart door histamine intolerantie. Hoe dat zit? Dat leggen we hieronder uit.

Extra histamine vrijgeven

Histamine heeft invloed op verschillende lichaamsprocessen, waaronder het reguleren van de vochtbalans. Het stofje kan worden vrijgegeven als reactie op dehydratatie. Dit doet het lichaam om water helpen vast te houden. Echter, als je histamine intolerant bent, kan dit leiden tot verhoogde niveaus van histamine in je lichaam. En dit kan weer extra symptomen veroorzaken of bestaande symptomen verergeren. 

Invloed op DAO enzym

Er zijn aanwijzingen dat dehydratatie kan zorgen voor een verminderde efficiëntie van verschillende enzymen in het lichaam. DAO is een enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in het lichaam. Wanneer DAO niet effectief functioneert, kan histamine zich eenvoudiger ophopen in het lichaam. Hierdoor verergeren de klachten van een persoon met histamine intolerantie. [2]

Dehydratatie en histamine intolerantieDehydratie door alcohol

Als je histamine intolerantie hebt, wordt alcohol drinken afgeraden. Dit komt doordat alcoholische dranken, zoals rode wijn en bier, veel histamine bevatten. Daarnaast zorgt alcohol voor een verminderde werking van het DAO stofje. Dit betekent dus niet alleen dat er te veel histamine in je lichaam komt, maar ook dat deze histamine niet goed kan worden afgebroken. Hierdoor kun je erge klachten ervaren, zoals hoofdpijn en buikpijn. 

Daarnaast kan een te veel aan alcohol ook voor dehydratie zorgen. Alcohol heeft namelijk invloed op je vochtbalans waardoor je meer moet plassen. Hierdoor kun je je de volgende dag slap voelen. 

Conclusie: kan dehydratatie histamine intolerantie veroorzaken?

Hoewel dehydratatie niet direct histamine intolerantie veroorzaakt, kan het wel bijdragen aan het verergeren van de symptomen. Dit kan komen doordat de werking van het DAO-enzym wordt beïnvloed door dehydratatie. Er zijn echter nog niet genoeg studies naar gedaan om te zeggen of er daadwerkelijk een effect is tussen dehydratatie en histamine intolerantie. Echter, het is voor ieder mens belangrijk om voldoende water binnen te krijgen.

Meer weten over histamine intolerantie? Lees hier meer over de diagnose en behandeling.

Bronnen:

[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht.aspx#blokwaarom-heeft-je-lichaam-vocht-nodig?

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1366612/

Comments zijn uitgeschakeld.