feestdagen met histamine intolerantie

De feestdagen staan voor de deur: voor velen van ons betekent dit feest! Maar toch brengt het voor personen met histamine intolerantie ook zorgen met zich mee. Ze houden zich namelijk constant bezig met de mogelijke bijwerkingen en symptomen die kunnen ontstaan na een kerstontbijt, -brunch of -diner. Maar geen zorgen, er zijn manieren waarop je van de feestdagen kunt genieten zonder dat je symptomen verergeren. Hier zijn een aantal tips die je helpen genieten van de feestdagen met histamine intolerantie.

Voedingstips voor de feestdagen

Door bewuste keuzes te maken over wat je eet en drinkt tijdens de feestdagen, kun je symptomen voorkomen of beheersen. Dit zijn onze voedingstips: 

Vermijd histaminerijk voedsel

Om symptomen zoals hoofdpijn en jeuk te voorkomen, is het het beste om voedsel met histamine te vermijden. Dit kan zowel histaminerijk voedsel zijn als voedingsmiddelen die histamine in het lichaam vrijmaken. Probeer daarom producten zoals oude kaas, zuurkool, gerookte vis en sojaproducten zo veel mogelijk te laten staan.

Drinkt niet of weinig alcohol

Bij de feestdagen hoort vaak ook alcohol. Natuurlijk hoef je geen bier, wijn of andere alcoholische dranken te drinken om van je feestdagen te genieten. Bovendien kan alcohol zorgen voor vervelende symptomen. Wil je toch een glaasje drinken? Er zijn histaminevrije alternatieven! Drink bijvoorbeeld  histaminevrije wijn of kies voor een andere drank met een laag histamine gehalte. 

Weet wat je eet 

Ga je zelf het kerstdiner bereiden? Dan kun je rekening houden met de ingrediënten die je gebruikt. Helaas is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je bij je familie op bezoek gaat, maar zorg dat je zo veel mogelijk weet wat je eet. 

Eet niet te veel

Veel eten en de feestdagen; het gaat hand in hand, toch? We zijn geneigd om ons tijdens het kerstdiner helemaal vol te proppen. Het spijsverteringssysteem moet dan ook veel harder werken dan normaal. Je kunt dus ook snel last krijgen van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of buikpijn, zelfs als je niet histamine intolerant bent. Echter, wanneer je deze intolerantie wel hebt, kunnen de klachten nog erger zijn. Natuurlijk mag je lekker veel eten, maar zorg ervoor dat je niet overmatig veel eet. 

Neem antihistaminica mee

Wil je wel histaminerijke producten eten tijdens het kerstdiner? Wellicht omdat je dit normaal nooit doet? Wees dan goed voorbereid en neem antihistaminica mee. Dit helpt om de symptomen van histamine intolerantie te beheersen.

We hopen dat je kunt genieten van de feestdagen met histamine intolerantie!

Comments zijn uitgeschakeld.