kan histamine intolerantie vanzelf overgaan

Histamine intolerantie kan voor een groot aantal vervelende klachten zorgen. Stekende hoofdpijn, niet kunnen slapen en continu een verstopte neus. En dit zijn nog maar een aantal van de symptomen van histamine intolerantie. We krijgen vaak de vraag: “Kan histamine intolerantie vanzelf verdwijnen?” Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de vervelende klachten af. In dit artikel onderzoeken we of deze aandoening vanzelf weg kan gaan of kan verminderen. Lees snel verder!

Kan histamine intolerantie vanzelf verdwijnen?

Vraag je je af of histamine intolerantie vanzelf kan verdwijnen? Wanneer er een te grote hoeveelheid histamine in je lichaam aanwezig is, spreken we van een histamine intolerantie. Je lichaam kan deze hoeveelheid histamine niet verwerken en hierdoor ervaar je vervelende symptomen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en veel niezen. Kan deze ophoping van histamine vanzelf weggaan? 

Helaas verdwijnt histamine intolerantie meestal niet vanzelf. Wel kunnen de symptomen per persoon variëren en afnemen wanneer je de juiste maatregelen neemt. 

Symptomen verlichten met een histaminevrij dieet

Wanneer je histamine intolerant bent, is er dus een te grote hoeveelheid histamine aanwezig in je lichaam. Dit komt in de meeste gevallen door een tekort aan het DAO-enzym. Dit enzym zorgt voor het afbreken van histamine in het lichaam.

Je lichaam produceert zelf histamine, maar het zit ook verstopt in voeding. Je kunt dus klachten ervaren na het eten van histaminerijk voedsel. Om jouw symptomen te verminderen wordt er daarom geadviseerd om voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte zo veel mogelijk te vermijden. Ook bestaan er zogeheten histaminevrijmakers. Dit zijn producten die histamine vrijmaken in je lichaam.

Voorbeelden van producten die je beter kunt laten staan, zijn:

  • Oude kaas
  • Kwark
  • Tonijn
  • Spinazie
  • Aardbeien
  • Alcohol

Bekijk hier het volledige overzicht van producten die je wel en niet kunt eten tijdens een histaminevrij dieet. 

De behandeling van histamine intolerantie

Histamine intolerantie kan niet zelf verdwijnen, maar een histaminevrij dieet zorgt ervoor dat je minder klachten ervaart. Daarnaast gebruiken sommige mensen medicijnen of supplementen die het tekort aan het enzym DAO verminderen. Een arts kan bijvoorbeeld antihistaminica voorschrijven of koper en zink aanraden. 

Koper en zink supplement 

Om klachten te verminderen wordt het in sommige gevallen aangeraden om enzympreparaten of een voedingssupplement te nemen. Enzympreparaten zorgen ervoor dat het tekort aan DAO in je lichaam wordt aangevuld. Daarnaast stimuleren koper en zink de afbraak van histamine. 

Medicijnen

Sommige mensen met een intolerantie hebben baat bij medicijnen. Een arts schrijft antihistaminica voor bij de behandeling van een histamine intolerantie. Antihistaminica zorgt ervoor dat de werking van histamine vermindert en je dus minder klachten ervaart. Daarnaast kan een arts speciale medicijnen voorschrijven wanneer de intolerantie wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening. 

Comments zijn uitgeschakeld.