Ervaar je al een tijdje vervelende klachten zoals een verstopte neus, hoofdpijn en darmkrampen, maar weet je niet waar het door komt? Dan kan het mogelijk zijn dat je histamine intolerant bent. Als je last hebt van histamine intolerantie, kan het soms een lange weg zijn tot er een goede oplossing is gevonden. Als eerste moet er worden vastgesteld of er sprake is van een allergie of een histamine intolerantie; hier zit namelijk een verschil tussen. Aangezien het een lang en vermoeiend proces kan zijn, delen wij een kort stappenplan bij histamine intolerantie. Zo weet je waar je aan toe bent.

Stap 1: Diagnose stellen en de oorzaak vinden

Het stellen van de diagnose histamine intolerantie kan lastig zijn. Aangezien de klachten lijken op een allergische reactie kan het lang duren voordat je de daadwerkelijke diagnose krijgt. De beste methode om te ontdekken of je histamine intolerant bent, is door het volgen van een speciaal histaminevrij dieet. Hierbij wordt voortdurend geobserveerd hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Je komt er dan ook achter welke producten de meeste klachten veroorzaken. Een andere mogelijkheid is een DAO histamine intolerantie test. Met deze test kan het DAO-gehalte in het lichaam worden vastgesteld. Als dit te laag is, kan er sprake zijn van histamine intolerantie.

Als er eenmaal is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een histamine intolerantie, ben je er nog niet. Vervolgens moet er worden onderzocht wat de oorzaak van de intolerantie is. Dit kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking zijn waarbij er te weinig enzymen worden aangemaakt in de darmen, maar het kan ook ontstaan door alcohol of medicijngebruik. In de laatste twee gevallen is er vaak slecht tijdelijk sprake van histamine intolerantie. Als je de oorzaak namelijk weg kunt nemen, zullen ook de klachten weggaan. 

Best verkochte boeken

Stap 2: Bepalen van de juiste aanpak

Is de oorzaak van de intolerantie gevonden? Dan wordt er een behandelplan opgesteld door de huisarts of diëtist. Afhankelijk van de oorzaak wordt er een aanpak vastgesteld. Er kan sprake zijn van een eenmalige of kortstondige situatie. Zo kan de aandoening bijvoorbeeld het gevolg zijn van tijdelijk gebruik van medicijnen die de belangrijke enzymen blokkeren. Maar het kan ook zo zijn dat de intolerantie wordt veroorzaakt door een chronische aandoening. In dit laatste geval moet er worden gezocht naar een oplossing voor de lange termijn.

Stap 3: Behandeling met medicijnen of supplement

Is dei intolerantie het gevolg van medicijnen of alcohol? Als dit het geval is, adviseert de huisarts je om te stoppen met het gebruik van deze middelen. Is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld een andere aandoening of ziekte? Dan is de volgende stap in het stappenplan bij histamine intolerantie het gebruik van een DAO-supplement. Dit is een voedingssupplement in de vorm van een capsule, die het enzym diamine oxidase bevat. Door dit enzym aan te vullen zal de histamine sneller worden afgebroken en verminderen de klachten. Verder kan ervoor worden gekozen om antihistaminica of een voedingssupplement met koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C te gebruiken.

Stap 4: Levenslang histaminevrij dieet

Niet iedereen bereikt de laatste stap bij het stappenplan bij histamine intolerantie. Wanneer de klachten worden veroorzaakt door een chronische aandoening heb je meer baat bij een structurele oplossing. Een uitgebalanceerd histamine arm dieet bijvoorbeeld, waarbij je alle voedingsstoffen die histamine bevatten of de aanmaak hiervan bevorderen zoveel mogelijk moet vermijden. Dit is een behoorlijk streng dieet, waar je je hele leven aan vast zit. Het is echter wel de beste garantie op het uitblijven van de klachten en je hoeft niet levenslang supplementen of medicijnen te gebruiken.

Hoe wordt de diagnose histamine intolerantie gesteld?

Een arts kan onderzoeken of je een intolerantie hebt door een huidpriktest of bloedtest te doen. Het is ook mogelijk om een eliminatie dieet te volgen om vast te stellen van welke voedingsmiddelen je klachten krijgt. Lees meer over diagnose stellen op deze pagina.

Wat is een histaminevrij dieet?

Een histaminevrij dieet zorgt ervoor dat klachten worden verminderd of worden voorkomen. Je vermijdt alle producten die veel histamine bevatten en je eet ook geen voeding meer die histamine in je lichaam vrijmaken.

Wat is antihistamine en wat doet het?

Antihistamine is een middel dat de werking van histamine in het lichaam blokkeert, waardoor je klachten kunnen verminderen. Het middel kan helpen als je histamine intolerant bent, een allergie hebt of een wond of ontsteking hebt opgelopen.