Krijg je te veel histamine binnen? Dan zetten je bloedvaten uit en kunnen je huid, slijmvliezen en gewrichten gaan opzwellen. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende klachten, zoals een loopneus, niezen, kortademigheid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en diarree. Om deze reacties te beperken, is het belangrijk om te zorgen voor een goede lichamelijke balans. Zorg dus voor een goed slaapritme, een goede ademhaling en een goed voedingspatroon. Daarnaast kan het ook helpen om antihistamine te nemen. Antihistamine is een middel dat de werking van histamine in het lichaam blokkeert, waardoor de klachten kunnen verminderen.

Wanneer gebruik je antihistamine?

Antihistamine kan helpen als je histamine intolerant bent, een allergie hebt of een wond of ontsteking hebt opgelopen. Bij een allergie gebruik je antihistamine alleen op het moment dat je met een allergeen in aanraking bent gekomen. Heb je hooikoorts? Dan kan het goed zijn om in het pollenseizoen dagelijks antihistamine in te nemen. Hiermee kun je allergische reacties op de vrijgekomen pollen voorkomen.

Bij zwaargewonden werkt het toedienen van antihistamine vrijwel niet. Het lichaam geeft bij verwondingen veel histamine vrij, omdat dit zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en de bloedtoevoer bevordert. Hierdoor kunnen stollingsfactoren sneller naar de wonden worden vervoerd, waardoor de wonden sneller zullen helen. De vrijgegeven histamine zorgt er echter ook voor dat de bloeddruk snel daalt en dit kan dodelijk zijn. Helaas kan antihistamine dit vrijwel niet tegengaan, omdat de histamine dan al een reactie heeft uitgelokt. Antihistamine werkt alleen voordat je een allergische reactie krijgt.

Wat is histamine intolerantie?

Histamine intolerantie komt bij ongeveer 1% van de mensen voor, met name bij vrouwen. Dat betekent dat ongeveer 150.000 Nederlanders hier last van hebben. Nu wil je natuurlijk graag antwoord op de vraag: Wat is histamine intolerantie? Bij een intolerantie ben je overgevoelig voor een bepaalde stof of heb je niet genoeg enzymen om een bepaalde stof af te breken. Bij histamine intolerantie breekt het lichaam histamine niet goed af door een tekort aan DAO, waardoor er snel een teveel aan histamine in het lichaam aanwezig is. Dit kan vervelende klachten tot gevolg hebben. Bij welke hoeveelheid er klachten optreden is per persoon verschillend, omdat we allemaal onze eigen tolerantiedrempel hebben. De ene persoon kan dus beter tegen een bepaalde hoeveelheid histamine dan de ander.

Best verkochte boeken

Soorten antihistamine

Antihistaminica

Ben je histamine intolerant of heb je een allergie? Dan kan een arts in sommige gevallen antihistaminica voorschrijven. Dit heeft doorgaans snel effect. Antihistaminica zijn verkrijgbaar in tabletvorm, als neusspray of als zalf. Een neusspray kan helpen bij hooikoorts en een zalf kan helpen bij een contactallergie voor bijvoorbeeld make-up of verzorgingsproducten. Tabletten worden ingezet bij allergieën en bij histamine intolerantie.

Natuurlijk antihistamine

Naast antihistamine in de vorm van een medicijn bestaat er ook natuurlijk antihistamine. Denk bij natuurlijk antihistamine bijvoorbeeld aan bepaalde groenten, fruit en kruiden. Deze gaan de afgifte en/of werking van histamine tegen. Met natuurlijk antihistamine kun je in principe zelf gaan experimenteren, zolang je maar niet ineens heel veel van een bepaald product gaat eten (of heel eenzijdig gaat eten). Wel is het belangrijk om te weten dat een natuurlijk antihistamine minder effectief is dan een medicijn. Bij een hevige allergische reactie kun je daarom toch beter voor het medicijn kiezen.

 • Groene thee
 • Ui
 • Knoflook
 • Waterkers
 • Brandnetel
 • Appel
 • Granaatappel
 • Pepermunt
 • Moringa
 • Kurkuma
 • Basilicum
 • Dragon
 • Zwarte komijn
 • Lotuswortel
 • Spirulina

Pas op voor een vals gevoel van veiligheid

Antihistamine is een symptoombestrijder. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om de klachten te onderdrukken. Dat is natuurlijk erg fijn, maar het nadeel is dat je daardoor een vals gevoel van veiligheid kunt krijgen. Het onderdrukt misschien wel de klachten, maar het onderliggende probleem wordt niet opgelost. Door een vals gevoel van veiligheid kun je meer histaminerijke voedingsmiddelen of histaminevrijzetters eten. Je kunt dan toch te veel histamine binnenkrijgen, waardoor je alsnog last krijgt van klachten.

Wat is antihistamine?

Antihistamine blokkeert de werking van histamine in je lichaam. Je neemt dit middel als je histamine intolerant bent, een allergie hebt of een wond of ontsteking hebt opgelopen. Het is verkrijgbaar in tabletvorm, neusspray of zalf. Bovendien bevatten bepaalde voedingsmiddelen natuurlijke antihistamine.

Welke klachten verminderd antihistamine?

Het vermindert onder andere klachten als hartkloppingen, diarree, hoofdpijn, jeuk en rode huid.