Supplementen

Heb je een allergie of ben je histamine intolerant? Dan kan het goed zijn om supplementen te gebruiken. Het slikken van histamine supplementen, zoals DAO, kan helpen bij het verminderen van klachten van histamine intolerantie. Volg je een histaminevrij dieet? Overweeg dan om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen.

Histamine supplementen

Histamine supplementen: DAO

Als je histamine intolerant bent, breken je darmen het enzym histamine niet goed af. Dit komt doordat er in je darmen een tekort is aan het enzym DAO of doordat de werking van dit enzym minder goed is. Het kan daarom helpen om bij histamine intolerantie de hoeveelheid DAO in je lichaam aan te vullen met een DAO supplement, oftewel een enzympreparaat. DAO supplementen kunnen helpen om klachten te verminderen of te voorkomen. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen of DAO supplementen daadwerkelijk helpen, maar veel mensen met histamine intolerantie zijn positief over de werking.

Voedingssupplementen

Veel mensen vullen hun voeding aan met voedingssupplementen. Deze bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen. Deze supplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse maaltijden en zijn dus niet noodzakelijk. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen, capsules, poeders of drankjes. Meestal bevatten ze één vitamine, mineraal of bioactieve stof waar de gebruiker een tekort aan heeft. Er zijn echter ook voedingssupplementen waar een combinatie van verschillende stoffen in zit.

Best verkochte boeken

Welke histamine supplementen bij histamine intolerantie?

Als je histamine intolerant bent, is het niet noodzakelijk om voedingssupplementen te gebruiken, maar door sommige diëtisten en voedingsdeskundigen wordt het wel aangeraden. Bij histamine intolerantie kan je voedingssupplementen met koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C nemen. De resultaten hiervan zijn nog niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn verschillende positieve verhalen over. 

De vitamines en mineralen helpen DAO met de afbraak van histamine. Daarbij helpt koper ook bij het verhogen van het DAO-gehalte. Daarnaast kan het zo zijn dat histamine intolerantie (gedeeltelijk) wordt veroorzaakt door een tekort aan koper, zink, en vitamine B6 en/of C.  Als je weet van welke van deze stoffen je een tekort hebt, raden we het aan om dit aan te vullen met voedingssupplementen.

Welke supplementen bij een histaminevrij dieet?

De meeste mensen die gezond en gevarieerd eten krijgen alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen. Maar als je een speciaal histaminevrij dieet volgt, is histamine niet de enige stof die je niet meer binnenkrijgt. In alle verschillende producten die buiten het dieet vallen, zitten natuurlijk ook allerlei andere stoffen. Die stoffen loop je nu mis, terwijl je lichaam ze wel nodig heeft. 

Je kunt er voor kiezen om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Het is voornamelijk belangrijk om te letten op je ijzer en vitamine A inname. IJzer zit in vis, vlees en verschillende soorten groenten. Vitamine A vind je in melk, kaas en lever. Kijk of je dit uit andere voedingsmiddelen kunt halen of vul aan met een voedingssupplement.

Lees hier welke supplementen je het beste kunt gebruiken bij een histaminevrij dieet.

Welke histamine supplementen heb jij nodig?

Voordat je histamine supplementen gaat gebruiken, adviseren we om eerst te kijken welke supplementen je daadwerkelijk nodig hebt. Alleen bij histamine intolerantie is het belangrijk om enzympreparaten, koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C te gebruiken, omdat je alleen dan een tekort aan DAO hoeft aan te vullen. Kijk ook eerst of je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof. Want als je geen tekort hebt, is het ook niet nodig om een supplement te nemen. Bovendien is het te veel binnenkrijgen van een bepaalde stof ook niet goed voor de gezondheid. Overleg eerst met je huisarts of diëtist. 

Volg je een histaminevrij dieet? Dan kan het goed zijn om supplementen met ijzer en vitamine A in te nemen. Soms kun je dit alsnog uit andere voedingsmiddelen halen die je nog wel mag eten, maar het kan zijn dat je dieet daardoor te eenzijdig wordt. Houd hier rekening mee en kies – als dat nodig is – voor een voedingssupplement.