Wat te doen tegen histamine?

Krijg je te veel histamine binnen? Dan zetten je bloedvaten zich uit en kunnen je huid, je slijmvliezen en je gewrichten gaan opzwellen. Hierdoor kan je last krijgen van verschillende klachten, zoals een loopneus, niezen, kortademigheid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en diarree. Natuurlijk erg vervelend, maar er zijn middelen om de reacties binnen de perken te houden. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede lichamelijke balans. Zorg dus voor een goed slaapritme, een goede ademhaling en een goed voedingspatroon. Daarnaast kan het ook helpen om antihistamine te nemen. Antihistamine is een middel dat de werking van histamine in ons lichaam blokkeert, waardoor de klachten kunnen verminderen.

Wanneer gebruik je antihistamine?

Antihistamine kan helpen als je histamine intolerant bent, een allergie hebt of een wond of ontsteking hebt opgelopen. Bij een allergie gebruik je antihistamine alleen op het moment dat je met een allergeen in aanraking bent gekomen. Heb je hooikoorts? Dan kan het goed zijn om in het pollenseizoen dagelijks antihistamine in te nemen. Hiermee kun je allergische reacties op de vrijgekomen pollen voorkomen.

Histamine en wondjes

Het toedienen van antihistamine werkt alleen voordat je een allergische reactie krijgt. Hiermee voorkom je vervelende klachten. Bij zware verwondingen werkt het toedienen van antihistamine vrijwel niet. Het lichaam geeft bij verwondingen veel histamine vrij, omdat dit zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en de bloedtoevoer bevordert. Hierdoor kunnen stollingsfactoren sneller naar de wonden worden vervoerd, waardoor de wonden sneller zullen helen. De vrijgegeven histamine zorgt er echter ook voor dat de bloeddruk snel daalt en dit kan zelfs dodelijk zijn. Helaas kan antihistamine dit vrijwel niet tegengaan, omdat de histamine dan al een reactie heeft uitgelokt.

Best verkochte boeken

Antihistaminica bij histamine intolerantie

Ben je histamine intolerant of heb je een allergie? Dan kan een arts in sommige gevallen antihistaminica voorschrijven. Dit heeft doorgaans snel effect en vermindert klachten. Antihistaminica zijn verkrijgbaar in tabletvorm, als neusspray of als zalf. Een neusspray kan helpen bij hooikoorts en een zalf kan helpen bij een contactallergie voor bijvoorbeeld make-up of verzorgingsproducten. Tabletten kunnen worden ingezet bij elke allergie en bij histamine intolerantie.

Natuurlijk antihistamine

Naast antihistamine in de vorm van een medicijn bestaat er ook natuurlijk antihistamine. Bij natuurlijk antihistamine denk je aan bepaalde groenten, fruit en kruiden. Ze gaan de afgifte en/of werking van histamine tegen. Met natuurlijk antihistamine kun je in principe zelf gaan experimenteren, zolang je maar niet ineens heel veel van een bepaald product gaat eten (of heel eenzijdig gaat eten). Wel is het belangrijk om te weten dat een natuurlijk antihistamine minder effectief is dan een antihistamine medicijn. Bij een hevige allergische reactie kun je daarom toch beter voor het medicijn kiezen.

Hieronder zie je een lijst met natuurlijk antihistamine:

 • Groene thee
 • Ui
 • Knoflook
 • Waterkers
 • Brandnetel
 • Appel
 • Granaatappel
 • Pepermunt
 • Moringa
 • Kurkuma
 • Basilicum
 • Dragon
 • Zwarte komijn
 • Lotuswortel
 • Spirulina

Wil je een histaminevrij dieet volgen? Dit dieet bestaat uit voeding met natuurlijk antihistamine en producten die geen histamine in het lichaam vrijmaken. Neem contact op met je huisarts of diëtist en bespreek of dit dieet wellicht uitkomst voor jou kan bieden.

Tegen histamine

Pas op voor een vals gevoel van veiligheid

Antihistamine is een symptoombestrijder. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om de klachten te onderdrukken. Dat is natuurlijk erg fijn, maar het heeft wel als nadeel dat je daardoor een vals gevoel van veiligheid kunt krijgen. Antihistamine onderdrukt misschien wel de klachten, maar het onderliggende probleem wordt niet opgelost. Door een vals gevoel van veiligheid ga je wellicht meer histaminerijke voedingsmiddelen of histaminevrijzetters eten. Je kan dan toch te veel histamine binnenkrijgen, waardoor je alsnog last krijgt van klachten.