De rol van histamine bij allergische reacties

Histamine is een lichaamseigen stof. Dit betekent dat deze stof altijd in een bepaalde hoeveelheid in je lichaam aanwezig is. Je lichaam maakt ook zelf histamine aan en het komt ook je lichaam binnen via je voeding. Als er een vreemde stof je lichaam binnendringt, maken de mestcellen in je lichaam een grote hoeveelheid histamine vrij. Dit stofje helpt het afweersysteem om de lichaamsvreemde stof onschadelijk te maken. In de meeste situaties is dat heel gunstig, bijvoorbeeld als een bacterie of virus je lichaam binnendringt of als je je hebt geprikt aan een brandnetel. Bij allergische reacties is een verhoogde histamine aanmaak echter niet nuttig, maar alleen maar vervelend.

Het bestrijden van indringers

De verhoogde aanmaak van histamine is van groot belang bij de bestrijding van indringers. Histamine doet namelijk twee dingen. Ten eerste zorgt het voor vasodilatatie. Dat betekent dat de spierwanden rond je bloedvaten zich ontspannen. Daardoor worden de bloedvaten wijder en verbetert de doorstroming van witte bloedcellen en antistoffen naar de plaats van de infectie. Ten tweede zorgt het voor vloeistofsecretie. Hierdoor kan je lichaam de vijandige stoffen gemakkelijker afvoeren.

Allergische reacties

Histamine speelt ook een rol bij allergische reacties. Als je een allergie hebt, ziet je lichaam een bepaalde stof onterecht als lichaamsvreemd. Hierbij kun je denken aan bepaalde voedingsmiddelen, cosmetica of pollen. Zodra je in aanraking komt met het allergeen maakt je lichaam een grote hoeveelheid histamine aan om de stof onschadelijk te maken. Bij een allergie is dit niet gunstig, omdat de stof die je lichaam herkent als lichaamsvreemd eigenlijk helemaal geen kwaad kan.

Allergie

Best verkochte boeken

Klachten bij een allergie

Als je allergisch bent voor een bepaald allergeen, krijg je te maken met klachten zodra je met dit allergeen in aanraking komt. Deze klachten ontstaan doordat je lichaam ineens een grote hoeveelheid histamine aanmaakt. Zodra jouw tolerantiedrempel wordt overschreden, kun je verschillende klachten krijgen. Je kunt hierbij denken aan niezen, droge ogen, hoofdpijn en diarree. Ook kunnen er meer ernstige klachten optreden, zoals astma-aanvallen, hartkloppingen en anafylaxie. Bij een allergie heeft histamine dus eigenlijk geen positieve invloed op het lichaam, maar wel een negatieve.

Tegenreactie: antihistaminica of adrenaline

De klachten als gevolg van een verhoogde histamine aanmaak bij allergische reacties kunnen worden tegengegaan met antihistaminica. Dit zijn medicijnen die de werking van histamine tegengaan. Je kan deze medicijnen innemen bij een acute allergische reactie of dagelijks gebruiken als je vaak in aanraking komt met het allergeen (bijvoorbeeld bij hooikoorts). Antihistaminica worden doorgaans ook voorgeschreven bij bijvoorbeeld griep en verkoudheid, omdat ze zwellingen tegengaan. In het geval van verkoudheid verminderen ze de zwellingen in neus- en keelholtes, waardoor het ademen en slikken weer makkelijker gaat. Adrenaline-injecties worden in principe vrij weinig gebruikt bij allergische reacties. Alleen als het gaat om een levensbedreigende situatie, wordt ervoor gekozen om dit als medicijn in te zetten. Hierbij kun je denken aan een levensbedreigende allergische reactie of bij een ernstige bloeddrukdaling bij zwaargewonden. Adrenaline zorgt er binnen enkele minuten voordat de bloedvaten zich weer vernauwen, waardoor de klachten snel afnemen.

Histamine allergie

Een histamine allergie bestaat eigenlijk niet. Er worden namelijk geen antistoffen aangemaakt tegen deze stof. De tolerantiedrempel verschilt echter wel persoon. Dit betekent dat er bij de ene persoon wel symptomen optreden bij een bepaalde hoeveelheid histamine, terwijl dit bij een ander persoon pas gebeurt bij een grotere hoeveelheid. Soms spreken mensen van een histamine allergie, maar bedoelen ze eigenlijk een histamine intolerantie. Een allergie en een intolerantie zijn namelijk niet hetzelfde. Bij een allergie reageert je afweersysteem onnodig op een bepaalde stof. Dit is bij een intolerantie niet het geval. Bij een intolerantie heb je een overgevoeligheid voor een bepaalde stof of te weinig / niet goed werkende enzymen om de stof goed af te breken.