Een histamine intolerantie kan veel verschillende klachten met zich meebrengen die erg vervelend kunnen zijn. Het is vaak lastig om de diagnose van de intolerantie te stellen, omdat elk persoon andere klachten ervaart. Wat is histamine intolerantie nu precies en waardoor ontstaat het? Op deze pagina lees je hier alles over.

Wat is histamine?

Voordat we een antwoord op de vraag ‘Wat is histamine intolerantie?’ geven, vertellen we je eerst meer over histamine. Histamine is een lichaamseigen stof. Het is dus een stof die bij ieder mens van nature in het lichaam voorkomt. Het heeft verschillende functies in ons lichaam en het is een belangrijke stof. De hoeveelheid histamine die in het bloed aanwezig is verschilt per persoon, evenals de tolerantiedrempel voor deze stof.

Biogene amine en neurotransmitter

Histamine is een biogene amine. Dit is een moeilijk woord voor stoffen die door levende organismen worden aangemaakt. Ze spelen een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties. Onder andere bij de spijsvertering, de ademhaling, de bloedsomloop en het hartritme. Daarnaast is histamine ook onze belangrijkste neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het impulsen overdraagt tussen zenuwcellen. Histamine heeft dus verschillende belangrijke functies in ons lichaam en we hebben deze stof ook nodig (bron 1).

Wat is histamine intolerantie?

Histamine intolerantie komt bij ongeveer 1% van de mensen voor, met name bij vrouwen. Dit betekent dat ongeveer 150.000 Nederlanders hier last van hebben. Nu wil je natuurlijk graag weten wat het nu eigenlijk is. Bij een intolerantie ben je overgevoelig voor een bepaalde stof of heb je niet genoeg enzymen om een bepaalde stof af te breken. Bij histamine intolerantie breekt het lichaam histamine niet goed af door een tekort aan DAO, waardoor er snel een teveel aan histamine in het lichaam aanwezig is. Dit kan verschillende vervelende klachten tot gevolg hebben. Bij welke hoeveelheid er klachten optreden is per persoon verschillend, omdat we allemaal onze eigen tolerantiedrempel hebben. De ene persoon met een histamine intolerantie kan dus beter tegen een bepaalde hoeveelheid histamine dan de ander (bron 2).

Best verkochte boeken

Lichaamseigen stof, maar ook aanwezig in voeding

Ons lichaam maakt zelf histamine aan, maar de stof komt ook voor in diverse voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die het vrijmaken van histamine uit onze lichaamscellen bevorderen, de zogenaamde ‘histamine vrijzetters’. Als je een intolerantie voor histamine hebt, is het daarom erg belangrijk dat je let op wat je eet. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel histamine of bevorderen het vrijgeven van histamine, waardoor je histaminegehalte ineens een stuk hoger wordt. Bij een bepaalde hoeveelheid kan dit jouw tolerantiedrempel overschrijden en als gevolg hiervan kun je klachten krijgen. Met een histamine arm of histaminevrij dieet kan je de klachten van een histamine intolerantie zoveel mogelijk verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Diamine oxidase (DAO)

In je lichaam is ook een enzym aanwezig met de naam diamine oxidase (DAO). Dit enzym zorgt ervoor zorgt dat de histamine in voeding die je eet weer wordt afgebroken. Het kan echter zo zijn dat er te weinig van dit enzym in je lichaam aanwezig is of dat de werking van dit enzym is verminderd. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals medicijn- of alcoholgebruik of een chronische aandoening. Stress kan ook een oorzaak zijn. In dat geval zul je bij het eten van voedsel waar veel histamine in zit of dat histamine vrij zet, last krijgen van allergie verschijnselen. Je kunt hierbij denken aan jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen, diarree, hoofdpijn of overgeven. Hierbij spreken we dan van een histamine intolerantie.

wat is histamine intolerantie

Histamine intolerantie vs. allergie

Omdat de symptomen bij histamine intolerantie vrijwel hetzelfde zijn als bij een allergie, wordt de intolerantie vaak verward met een allergische reactie. In beide gevallen is het stofje histamine verantwoordelijk voor de klachten. Bij een allergie komt er echter een grote hoeveelheid histamine vrij als je in aanraking komt met een allergeen. Bij een intolerantie komt er niet meer histamine vrij, maar heeft je lichaam moeite met de afbraak van histamine. Daardoor wordt je histaminegehalte hoger.

Wat is histamine intolerantie samengevat

  • Histamine is een lichaamseigen stof met verschillende functies. Deze stof hebben we nodig, maar bij een te hoog histaminegehalte kunnen klachten optreden.
  • Bij een histamine intolerantie breekt je lichaam histamine niet meer goed af door een tekort aan het enzym DAO. Hierdoor wordt je histaminegehalte te hoog.
  • Histamine is ook aanwezig in onze voeding. Zo zijn er voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine en voedingsmiddelen die histamine vrijmaken in ons lichaam. Daarom moet je bij een histamine intolerantie lette op wat je eet.

Bron 1: https://www.vitakruid.nl/blog/alles-wat-je-moet-weten-over-histamine-intolerantie-en-voeding

Bron 2: https://www.cerascreen.nl/blogs/news/histamine-intolerantie

Wat is een histamine intolerantie?

Een histamine intolerantie is een intolerantie voor het stofje histamine. Door een tekort aan het enzym DAO wordt histamine niet goed afgebroken. Er ontstaat een teveel aan histamine, waardoor je verschillende klachten kunt ervaren.

Kan je een histamine intolerantie genezen?

Een histamine intolerantie kan je helaas niet genezen, maar je kan wel de klachten verminderen.

Waaruit bestaat de behandeling van een intolerantie?

De behandeling van een histamine intolerantie bestaat meestal voornamelijk uit een histaminevrij dieet. Daarnaast kan je ook enzympreparaten, medicijnen en/of supplementen innemen.