Oorzaken van histamine intolerantie

Bij een histamine intolerantie breekt je lichaam histamine niet meer goed af. Dit komt doordat er te weinig DAO enzym in je lichaam aanwezig is of doordat de werking van dit enzym niet optimaal is. Door de verminderde afbraak ontstaat er een teveel aan histamine in je lichaam, waardoor je te maken krijgt met klachten. Er zijn enkele verschillende factoren die een tekort aan DAO enzym of een verminderde werking en dus een histamine intolerantie kunnen veroorzaken, namelijk lichamelijke afwijkingen en alcohol- of medicijngebruik.

Afwijkingen aan de maag of darmen

Zweren in je maag of darmen kunnen een oorzaak zijn van histamine intolerantie. De zweren kunnen zorgen voor bloedingen. Daardoor zal de productie van het enzym DAO verminderen en wordt er minder histamine afgebroken. Andere afwijkingen in de darmen kunnen ook een oorzaak zijn van een verminderde enzymproductie. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, waarbij de dunne darm chronisch ontstoken is. Je klachten zullen dan ook chronisch van aard zijn. Bij een maagzweer of een infectie zijn de gevolgen waarschijnlijk tijdelijk. Zodra de maagzweer of infectie is genezen heb je meestal geen klachten meer.

Alcohol- of medicijngebruik

Daarnaast kan de werking van DAO enzymen ook geblokkeerd worden door het gebruik van alcohol of bepaalde medicijnen. Als de werking van belangrijke enzymen – zoals diamine oxidase (DAO) – geblokkeerd wordt, zullen allerlei stoffen in de darmen niet worden afgebroken. Ze belanden vervolgens in je bloed en kunnen daar voor problemen zorgen. Dit is bij histamine het geval. Er zijn ook medicijnen die de enzymen niet alleen blokkeren, maar daarnaast ook histamine vrijmaken. Hierdoor neemt het histaminegehalte nog meer toe en worden de klachten vaak erger.

Best verkochte boeken

Histamine intolerantie herkennen

Het duurt vaak lang voordat de diagnose histamine intolerantie gesteld kan worden. Dit komt doordat de klachten veel weg hebben van de klachten van allergieën en andere intoleranties. Vaak wordt er eerst gekeken of je ergens allergisch of intolerant voor bent. Als dit niet het geval blijkt te zijn, kan met een eliminatie dieet of een histamine- of DAO-test worden onderzocht of het om histamine intolerantie gaat.

Wat kun je doen bij histamine intolerantie?

De behandeling waarvoor wordt gekozen bij histamine intolerantie hangt af van de oorzaak. Is de histamine intolerantie ontstaan door afwijkingen aan de maag of darmen? Dit kan van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld bij een maagzweer of een infectie. Na verloop van tijd gaat dit vanzelf weer over en zul je geen last meer hebben van klachten. Eventueel kun je in de periode dat je er last van hebt DAO supplementen gebruiken om de klachten te verminderen. Als alcohol- of medicijngebruik de veroorzaker is van de histamine intolerantie, is dit in veel gevallen ook maar van tijdelijke aard. Zodra je stopt met alcohol drinken of het innemen van de medicijnen, verbetert de werking van het enzym DAO weer. Hierdoor wordt histamine weer goed afgebroken.

Zijn de klachten het gevolg van een chronische afwijking aan de maag of darmen? In dat geval is het niet van tijdelijke aard en zul je waarschijnlijk histamine intolerant zijn. Dit heeft dus een impact op je hele leven en dat kan soms aardig lastig zijn. Je kunt er wel voor zorgen dat je klachten verminderen door te letten op je voeding en/of supplementen of medicijnen te gebruiken.