Behandeling

Ben je gediagnosticeerd met histamine intolerantie? Er zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk. In veel gevallen wordt er een zogenaamd histaminevrij dieet geadviseerd. Hierbij worden voedingsmiddelen met veel histamine en histaminevrijzetters zoveel mogelijk vermeden om klachten te voorkomen of te verminderen. Naast een dieet raadt een arts voor de behandeling van histamine intolerantie in sommige gevallen ook enzympreparaten, voedingssupplementen of medicijnen aan.

Hisaminevrij dieet als behandeling van histamine intolerantie

Histamine intolerantie wordt vaak verward met een allergische reactie. Het is echter niet hetzelfde. Als je een voedselallergie hebt, hoef je geen histaminevrij dieet te volgen. Alleen als je in aanraking bent gekomen met een allergeen, kan het helpen om een korte tijd op je voeding letten. Zo voorkom je dat de allergische reactie verergert. Ben je histamine intolerant of kom je regelmatig in aanraking met een allergeen (zoals bij hooikoorts)? Dan raden artsen en diëtisten vaak een histaminevrij dieet aan.

Wat is een histamine vrij dieet?

Een histaminevrij dieet is een dieet waarbij je producten met een hoog histaminegehalte zo veel mogelijk vermijd. Daarnaast eet je weinig tot geen producten die histamine vrijmaken in het lichaam. Dit dieet moet je minimaal drie tot vier weken volhouden om effect te zien. Voedingsmiddelen die je zoveel mogelijk laat staan zijn vlees, vis, zuivel, alcohol, kruiden en sommige groenten en fruit. Het volgen van een histaminevrij dieet kan vervelende klachten, zoals hoofdpijn en jeuk, verminderen en zelfs voorkomen. 

Is er sprake van een tekort aan diamine oxidase (DAO)? Dan kan het dieet gecombineerd worden met een darmsanering. Na de darmsanering wordt de hoeveelheid DAO in je lichaam vaak vanzelf weer aangevuld.  Daarnaast is je psychische gesteldheid ook belangrijk. De klachten van histamine intolerantie verergeren namelijk als je veel stress hebt. Daarom kan een arts ervoor kiezen om psychische begeleiding toe te voegen aan de behandeling van histamine intolerantie.

Aanbevolen producten

Enzympreparaten, voedingssupplementen of medicijnen

Bij de behandeling van histamine intolerantie adviseert een arts in sommige gevallen ook enzympreparaten of voedingssupplementen. Enzympreparaten  vullen het tekort aan DAO direct aan en verminderen zo klachten van histamine intolerantie. Voedingssupplementen met bijvoorbeeld koper of zink vullen eventuele tekorten aan. Koper en zink bevorderen de aanmaak van DAO en helpen bij de afbraak van histamine. Dit zijn dus belangrijke stofjes voor je lichaam.

Daarnaast kan een arts medicijnen voorschrijven voor de histamine intolerantie behandeling of de behandeling van een allergische reactie. Dit gaat dan vaak om antihistaminica. Deze medicijnen gaan de werking van histamine in het lichaam tegen, waardoor de klachten verminderen. Heb je histamine intolerantie ontwikkeld door een onderliggende oorzaak? Dan schrijft de arts vaak speciale medicijnen voor. 

Adrenaline

Adrenaline wordt in sommige gevallen ook ingezet om de werking van histamine tegen te gaan. Dit wordt met een injectie toegediend. Hier kiest de arts echter alleen voor als de situatie levensbedreigend is, bijvoorbeeld bij een levensbedreigende allergische reactie of bij een sterke bloeddrukdaling bij ernstige verwondingen.

Behandeling van histamine intolerantie met adrenaline

Immunotherapie bij een voedselallergie

Immunotherapie is een mogelijke behandeling bij een voedselallergie. Het maakt je lichaam minder gevoelig voor histamine. Dit wordt gedaan door langere tijd regelmatig juist wél voeding te eten waar je allergisch voor bent, maar dan in kleine, veilige hoeveelheden. Of door kleine doses van deze voeding  in te spuiten. Op deze manier went je lichaam heel geleidelijk aan de aanwezigheid van de stoffen, waardoor de reacties na verloop van tijd minder heftig worden. Dit proces kan echter meerdere jaren duren. Maar als het aanslaat, is het wel een duurzame oplossing. De allergie kan zelfs helemaal verdwijnen.