Heb je al een tijdje last van stekende hoofdpijn, darmkrampen en/of slapeloosheid? Deze klachten kunnen wijzen op histamine intolerantie. Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat is dit nu precies? Histamine intolerantie is een vrij onbekend begrip en veel mensen weten dan ook niet wat het inhoudt. Er zijn verschillende oorzaken van een toename van histamine in het lichaam en dit kan nare dingen doen met je lichaam. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over histamine intolerantie.
Wat is histamine intolerantie?
Het stofje histamine wordt in voeding verwerkt, maar wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt. Histamine speelt een grote rol bij de spijsvertering, wondgenezing en het ondersteunen van de prikkels in de hersenen. Het is dus erg belangrijk dat je het stofje binnenkrijgt, maar een overschot kan bij sommige mensen voor vervelende klachten zorgen. Histamine intolerantie ontstaat als de hoeveelheid histamine zich ophoopt in het lichaam en niet meer kan worden verwerkt. Je bent dus niet allergisch voor histamine, maar er is simpelweg te veel van de stof aanwezig in je lichaam. Histamine wordt van nature afgebroken door ons lichaam, maar door verschillende ziektes of aandoeningen kan dit proces verstoord worden.
Diverse oorzaken
Als je histamine intolerant bent, kan je lichaam de stof histamine niet snel genoeg afbreken. Nu denk je vast: hoe komt dit? Dit kan komen door een allergie of bacterie in het maag-darmkanaal. Dit zorgt namelijk voor een overproductie van histamine en je lichaam is niet in staat om dit snel genoeg te verwerken. Daarnaast is het mogelijk dat je te veel histamine uit voedingsmiddelen binnen krijgt, denk hierbij bijvoorbeeld aan alcoholische dranken. Een aantal oorzaken van een toename van histamine in het lichaam zijn:
- Allergieën
- Bacteriën in maag-darmkanaal
- Maagbloeding
- Aandoeningen aan de maag
- Langdurig gebruik histamine-blokkers
- Voedingsmiddelen die histamine bevatten
Wat doet histamine intolerantie met je lichaam?
Er kunnen zich een aantal vervelende klachten voordoen als er een overschot histamine in het lichaam ontstaat. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, diarree en verkoudheid. Deze symptomen kunnen lijken op een allergische reactie, maar dat is het niet. Weet je niet zeker of je histamine intolerant bent? Dan raden we je aan om op je voedsel te letten. Houd in een dagboek of overzicht bij wat je precies eet op een dag en kijk vervolgens op welke dagen je bepaalde klachten hebt ervaren. Bovendien is het belangrijk om een bezoekje aan de huisarts te brengen als je vermoedens van histamine intolerantie hebt.
Wat kun je eraan doen?
Histamine intolerantie kan niet 1,2,3 behandeld worden. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om een overschot van histamine in je lichaam te voorkomen. Histaminevrij eten is de meest effectieve manier om van klachten af te komen. Dit lijkt makkelijker dan dat het is, het stofje zit namelijk verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Houd er rekening mee dat je niet alle producten met histamine hoeft te vermijden. Veel patiënten kiezen ervoor om voedingsmiddelen met een hoog percentage histamine te vervangen door andere producten.