Reizen met histamine intolerantie

Er staat een vakantie naar het buitenland op de planning; leuk! Vergeet je je paspoort, tandenborstel en zwemkleding niet? Voor mensen met een voedselallergie of intolerantie vergt een vakantie iets meer voorbereiding dan een gemiddeld persoon. Ga je reizen met histamine intolerantie? Met de juiste voorbereiding kun je zorgeloos op reis.

Met onze praktische tips voor reizen met histamine intolerantie kun je genieten van je vakantie zonder steeds na te denken over vervelende reacties of klachten.

Waar moet je op letten tijdens reizen met histamine intolerantie?

Wanneer je histamine intolerant bent, betekent dit dat je lichaam het stofje histamine niet goed afbreekt. Er is snel een te veel aan histamine aanwezig wat kan zorgen voor nare klachten, waaronder darmklachten en jeuk. En laat je hier op vakantie nu niet op zitten te wachten.

Als je gaat reizen met een intolerantie of voedselallergie word je vaak gedwongen om voorzichtig te zijn. Je kunt niet alle lokale specialiteiten proeven als je een aangepast dieet volgt, of je moet het risico lopen om klachten te ontwikkelen. Dit is een afweging die je voor jezelf moet maken. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die helpen bij het voorkomen van symptomen in het buitenland.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Reizen met histamine intolerantie is zeker niet onmogelijk! Het vereist iets meer planning en voorbereiding, maar dan zorg je er wel voor dat je gezondheid niet in gevaar komt. [1]

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het hangt natuurlijk voor een groot deel af van de reisbestemming, maar het is altijd goed om van tevoren te checken welke producten er verkrijgbaar zijn (en welke niet). Leer bijvoorbeeld meer over de lokale keuken; sommige keukens gebruiken namelijk vaker ingrediënten met een hoog histaminegehalte. Daarnaast kun je natuurlijk altijd onmisbare producten meenemen in je koffer.

Als je bepaalde voedingsmiddelen graag wilt vermijden in het vakantieland, kan het handig zijn om een vertaalde lijst mee te nemen die je in winkels en restaurants kunt geven. Dit maakt communiceren makkelijker!

reizen en histamine intolerantieDrink voldoende water

Dagelijks voldoende water drinken is thuis al moeilijk, laat staan op reis. Toch is het heel belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan namelijk leiden tot verergerde symptomen. [2] Ook is het slim om alcohol te vermijden omdat dit het histaminegehalte in je lichaam kan verhogen, maar dit wist je vast al.

Vergeet je antihistaminica niet

Heb je toch te veel histamine binnengekregen? Of wil je op vakantie een keer wel iets met een hoog histaminegehalte eten? Wees dan altijd voorbereid op klachten of reacties. Neem antihistaminica mee om symptomen onder controle te houden en aarzel niet om hulp te zoeken wanneer de symptomen verergeren.

Vermijd stress 

Om je histamine intolerantie te beheersen, is het belangrijk om je stressniveau laag te houden. Stress kan de productie van histamine namelijk verhogen. Voel je je vaak gestrest tijdens het reizen? Dan kunnen ontspanningstechnieken, zoals meditatie en yoga, helpen.

Lees hier meer over histamine intolerantie en stress.

Conclusie: reizen met histamine intolerantie

Reizen met histamine intolerantie kan een uitdaging zijn. Maar je intolerantie of voedselallergie hoeft echt geen reden te zijn om niet op vakantie te gaan. Met de juiste voorbereiding is het zeker mogelijk om te genieten zonder vervelende klachten te ervaren. Je kunt zelfs lokaal eten proberen wanneer je een histaminevrij dieet volgt! Met bovenstaande tips ga je goed voorbereid op vakantie!

Bronnen:

[1] https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/vakantie/op-vakantie-met-een-allergie-of-voedselovergevoeligheid.aspx

[2] https://histamineintolerance.net/blog/can-dehydration-cause-histamine-intolerance

Comments zijn uitgeschakeld.