vrouw met hoofdpijn

De klachten van een allergische reactie zijn vaak erg duidelijk. Denk aan jeuk, zwellingen, rode bultjes of brandende ogen, maar wist je dat je ook last kunt krijgen van hyperventilatie? Dit is misschien een iets minder voorkomende klacht, maar komt wel degelijk voor. Ook als je histamine intolerant bent, is hyperventilatie of een verandering in de ademhaling een symptoom dat kan optreden. 

Hyperventilatie door allergie

Bij een allergische reactie komt je afweersysteem in werking en zorgt deze ervoor dat verkeerde stofjes worden opgeruimd. Als je iets binnenkrijgt waar je lichaam niet goed tegen kan, ontstaat er een reactie. Deze reactie kan verschillende vormen aannemen. Elk lichaam is uniek en reageert dan ook anders op bepaalde voedingsmiddelen of stofjes. Ben je gevoelig voor hyperventilatie? Dan is het heel goed mogelijk dat jouw lichaam bij een allergische reactie reageert met een verandering in ademhaling. Dit is als het ware een stressreactie dat gepaard kan gaan met benauwdheid, hartkloppingen en duizeligheid. 

Hyperventilatie door histamine intolerantie

Histamine intolerantie is iets anders dan een allergische reactie. Je immuunsysteem komt dan namelijk niet in actie en de vreemde stofjes of eiwitten worden niet opgeruimd. Het is lastig om te herkennen of hyperventilatie of een verandering in de ademhaling komt door een allergie of histamine intolerantie. Bekende symptomen van histamine intolerantie zijn diarree, hoofdpijn, jeuk en hartkloppingen. Als je van jezelf weet dat je histamine intolerant bent, is het heel goed mogelijk dat de hyperventilatie hierdoor wordt geactiveerd. Als er histamine in je lichaam zit, creëert dit als het ware een onbalans in je lichaam, waardoor je overgevoelig kunt worden. Heb je te maken met stress of vermoeidheid? Dan kun je meer last krijgen van klachten als een verandering in ademhaling. 

Komt het door een allergie of histamine intolerantie?

Als je niet zeker weet of de hyperventilatie door een allergie of histamine intolerantie komt, raden we je aan om een afspraak te maken bij de huisarts. Vervolgens kan er worden uitgezocht waar jouw lichaam precies op reageert. Houd er rekening mee dat niet elke reactie van je lichaam naar voren komt in een bloedonderzoek. Hiervoor zul je een uitgebreide test in het ziekenhuis moeten doen. Er zijn ook andere manieren om erachter te komen waar de hyperventilatie vandaan komt. Houd bijvoorbeeld bij wat je dagelijks allemaal eet en drinkt. Schrijf dit op in een soort van dagboek en zo kun je precies zien wat je hebt gegeten of gedronken toen je klachten hebt gekregen. 

Wil je graag meer weten over histamine intolerantie en wat je er tegen kunt doen? Op Histaminevrij.nl vind je informatie over de behandeling van histamine intolerantie en het speciale histamine arm dieet dat je kunt volgen.

Comments zijn uitgeschakeld.