Histamine intolerantie komt regelmatig voor bij mensen met een aandoening aan de schildklier, ook wel de ziekte van Hashimoto genoemd. Heb je last van onverklaarbare klachten als een rode huid, migraine of misselijkheid? Dan is het mogelijk dat je last hebt van histamine intolerantie. We vertellen je in dit artikel graag meer over de relatie tussen histamine intolerantie en een trage schildklier. 

De ziekte van Hashimoto

Voordat we dieper ingaan op de connectie tussen histamine intolerantie en een trage schildklier leggen we iets uit over de ziekte van Hashimoto. Als je gediagnosticeerd bent met de ziekte van Hashimoto keert je eigen afweersysteem zich tegen de schildkliercellen in je lichaam. Hierdoor gaan de cellen kapot en begint je schildklier steeds langzamer te werken en maakt het steeds minder schildklierhormonen aan. Het schildklierhormoon heeft een aantal functies, zo regelt het bijvoorbeeld de gevoeligheid van je cellen voor oestrogeen. Het is een zeer langzaam proces en er komen dan ook geleidelijk steeds meer klachten bij. De ziekte van Hashimoto is een veel voorkomende ziekte, vooral volwassen vrouwen krijgen er mee te maken. 

Het verband met een trage schildklier

Als je de ziekte van Hashimoto hebt, kan het voorkomen dat je histamine intolerant wordt. Een trage schildklier en histamine intolerantie staan namelijk nauw met elkaar in verband. Bij Hashimoto wordt het schildklierhormoon steeds minder aangemaakt, hierdoor kan het oestrogeenlevel uit balans raken. Te veel oestrogeen of oestrogeen-dominantie zorgt ervoor dat je lichaam meer histamine aanmaakt en er een overschot kan ontstaan. Een hoge concentratie histamine zorgt op zijn beurt weer voor de aanmaak van extra oestrogeen. Je zit dus als het ware in een cirkel waar je niet zomaar uit kunt stappen. 

Als je te veel oestrogeen in je lichaam hebt, wordt dit omgezet in een eiwit dat als transportmiddel voor het schildklierhormoon dient. Hierdoor heb je minder T3 en T4 hormonen beschikbaar. Als je te weinig van het hormoon T3 in je lichaam hebt, zal je leverwerking vertragen en wordt er nog minder oestrogeen en histamine afgebroken. Het is dus helemaal niet zo gek dat je histamine intolerant kan worden als je een trage schildklier hebt. 

Wat kun je eraan doen? 

Histamine intolerantie kan niet zomaar behandeld worden, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om een overschot histamine in je lichaam te voorkomen. Het is mogelijk om anti-histamine tabletten te nemen om de symptomen te onderdrukken, maar we raden je aan om een histaminevrij dieet te volgen. Er zijn namelijk een aantal voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en die je beter kunt vermijden. Hierbij moet je denken aan varkensvlees, aardbeien, kaas, spinazie, bier en wijn. Op onze website vind je een overzicht van alle producten die je wel en niet kunt eten als je een histaminevrij dieet volgt. 

 

Comments zijn uitgeschakeld.