Histamine en hooikoorts

Histamine is een lichaamseigen stof, maar het zit ook in voeding. Het stofje heet meerdere belangrijke functies in het lichaam. Histamine geeft bijvoorbeeld signalen door aan je hersenen en afweersysteem, regelt je lichaamstemperatuur en helpt bij de stimulering van bloedcirculatie. Histamine wordt soms in relatie gebracht met hooikoorts, maar wat hebben deze twee dingen eigenlijk met elkaar te maken? In dit artikel lees je meer over het verband tussen histamine en hooikoorts. 

Histamine en allergische reacties

Bij een allergische reactie reageert je lichaam abnormaal op een stofje. Je kunt het zien als een soort van overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Dit kan bijvoorbeeld pinda’s, pollen of kattenhaar zijn. Als je lichaam in contact komt met deze stof ontstaat er een lichamelijke reactie. Deze reactie kan per persoon verschillend zijn, maar vaak is het jeuk, niesbuien of een verstopte neus. Deze lichamelijke reacties worden veroorzaakt door histamine. Je lichaam geeft namelijk histamine vrij. Dus niet de pinda’s, pollen of kattenharen veroorzaken de reactie, dit doet de histamine in je lichaam. 

De relatie tussen histamine en hooikoorts

Dus wat is de relatie tussen histamine en hooikoorts? Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor bepaalde pollen. Als deze stof in ons lichaam komt, dan brengt het grote hoeveelheden histamine naar de plek van de infectie. 

  • Pollen komen ons lichaam binnen via de mond, neus, ogen en oren. Als je hooikoorts hebt, ziet je lichaam deze pollen als een stof die er niet thuishoort.
  • Je lichaam heeft antilichamen aangemaakt om deze stof onschadelijk te maken. En deze antilichamen zijn gevuld met histamine.
  • De histamine wordt geactiveerd als de antilichamen in aanraking komen met de pollen
  • Als je hooikoorts hebt, komt er te veel histamine vrij. En dit overschot aan histamine zorgt voor reacties zoals jeuk en zwellingen.

Komt histamine alleen vrij bij hooikoorts?

Nee, histamine zit altijd al in je lichaam. Alleen als er een bepaalde stof binnenkomt waar je niet tegen kan (pollen, pinda’s, gif van een wesp) dan brengt het lichaam meer histamine naar de plek waar de stof binnenkomt. Met histamine bestrijdt het lichaam de ‘giftige’ stof. Maar te veel histamine zorgt voor allergische reacties. 

Bronnen:
https://www.avogel.nl/informatie/hooikoorts/histamine-intollerantie-allergie.php#

Comments zijn uitgeschakeld.