Omgaan met een intolerantie

Je hebt vast wel eens gehoord van een gluten-, lactose of histamine intolerantie. Vroeger wist echter bijna niemand dat deze intoleranties bestonden. Intoleranties werden niet altijd serieus genomen. Bovendien kon/kan het lastig zijn om een intolerantie te diagnosticeren. Gelukkig weten we er nu een stuk meer over. Maar wat is een intolerantie nu precies? En hoe kun je er het beste mee omgaan? In deze blog vertellen we je iets meer over het omgaan met een intolerantie in het dagelijks leven. 

Hoe herken je een intolerantie?

De eerste stap bij het omgaan met een intolerantie is het herkennen ervan. Als je een intolerantie hebt, is je lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of een deel hiervan goed te verteren. Het wordt vaak verward met een allergische reactie, maar het is toch echt iets anders. 

Bij een allergie is je afweersysteem in de war en reageert deze op bepaalde stoffen in een voedingsmiddel. Bij een intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Lees hier meer over allergische reacties.

Het herkennen van een intolerantie is een stuk moeilijker dan het herkennen van een allergie. Het vergt vaak uitgebreider onderzoek om de diagnose te stellen, maar het is zeker niet onmogelijk. Dus heb je last van vervelende klachten die door een intolerantie zouden komen? Ga dan zeker naar de huisarts en laat je adviseren.

Omgaan met een intolerantie in het dagelijks leven

Is er een intolerantie gediagnosticeerd? Dan is het belangrijk dat je hier op de juiste manier mee omgaat. Anders blijf je namelijk regelmatig vervelende klachten krijgen. Er zijn verschillende manieren van omgaan met een intolerantie. Ben je bijvoorbeeld lactose intolerant? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om helemaal geen producten met lactose te eten. Ook bij een glutenintolerantie kun je je eetpatroon blijvend aanpassen. Zo kun je zonder medicijnen of een andere vorm van behandeling de dag zonder klachten doorkomen. 

Het is ook mogelijk om bepaalde supplementen te slikken en in sommige gevallen schrijft de huisarts medicijnen voor. 

Hier vind je meer informatie over de behandeling van histamine intolerantie ->

Comments zijn uitgeschakeld.