PDS en histamine

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening die kan zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel en een slechte stoelgang. Het maag-darmkanaal is verstoord en dit kan leiden tot buikkrampen, diarree en verstoppingen. Naar schatting hebben zo’n 10% van de Nederlanders PDS. De exacte oorzaak van PDS is nog niet bekend. Toch zijn er enkele studies die een verband tussen PDS en histamine suggereren. 

PDS en histamine

Mensen met PDS kunnen hevige buikpijn en andere klachten ervaren door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Er is echter nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies kan. Mensen met PDS hebben namelijk geen allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. 

Nieuw onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven heeft aangetoond dat een overmatige hoeveelheid histamine in voedingsmiddelen kan leiden tot een verergering van de symptomen, zoals buikpijn, diarree en buikkrampen. 

Deze reactie is niet hetzelfde als bij een allergie. Bij een allergie of histamine intolerantie kan de histamine een reactie geven in het hele lichaam. Je kunt dan bijvoorbeeld jeuk of bultjes krijgen. De reactie van mensen met PDS op histamine vindt alleen plaats in de darmen. Ze ervaren dan ook alleen maag- en darmklachten. Histamine kan de darmen irriteren en een infectie veroorzaken. Dit gebeurt bij mensen zonder PDS niet.

Voedingsmiddelen met veel histamine vermijden

Bepaalde voedingsmiddelen die veel histamine bevatten, kunnen voor een verergering van klachten bij mensen met PDS zorgen. Om deze klachten te beperken, kan het helpen om bepaalde voeding dat rijk is aan histamine te vermijden.

Voedingsmiddelen die van nature veel histamine bevatten, zijn:

  • Gerookte voedingsmiddelen, zoals gerookt vlees en vis
  • Groente en fruit, zoals tomaat, zuurkool en spinazie
  • Kazen, zoals blauwe kaas en oude kaas
  • Alcoholische dranken, zoals wijn en bier

Bekijk hier alle voedingsmiddelen die veel histamine bevatten ->

Ook bleek uit een eerder onderzoek dat antihistamine-medicijnen kunnen werken tegen de reactie van de darmen op histaminerijke voedingsmiddelen. Het is echter nog niet duidelijk of dit daadwerkelijk werkt. Dit komt doordat er slechts een klein aantal mensen deelnamen aan dit onderzoek.

Bronnen:

[1] Aguilera-Lizarraga, J., Florens, M.V., Viola, M.F. et al. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Nature 590, 151–156 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-020-03118-2

https://www.pdsb.nl/buikpijn-door-voeding-bij-pds-verklaard/

Comments zijn uitgeschakeld.