menstruatieklachten

Vrijwel iedere vrouw krijgt er wel eens mee te maken: menstruatieklachten. Van heftige buikkrampen tot stemmingswisselingen; de symptomen zijn soms niet mals. De klachten tijdens de menstruatie kunnen het dagelijks leven van vrouwen zelfs erg beïnvloeden. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar histamine en menstruatieklachten en hier zijn verrassende resultaten uitgekomen. Wat deze resultaten precies zijn, bespreken we in dit artikel. 

Histamine intolerantie komt vaker voor bij vrouwen

Histamine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij diverse processen in het lichaam. Deze stof wordt normaal gesproken door je lichaam zelf afgebroken, maar zo werkt het niet bij iedereen. Bij mensen met histamine intolerantie heeft het lichaam moeite met het afbreken van deze lichaamseigen stof. Hierdoor ontstaat er een ophoping van histamine in het lichaam en kunnen er vervelende klachten ontstaan.

Uit onderzoek is gebleken dat histamine intolerantie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met  het vrouwelijke geslachtshormoon, oestrogeen. 

Invloed van histamine intolerantie op menstruatieklachten

Het verband tussen menstruatieklachten en histamine-intolerantie is nog niet voldoende onderzocht. Maar toch hebben diverse wetenschappers zich er de laatste jaren mee beziggehouden. Zij hebben dan ook een aantal opvallende dingen weten te constateren. 

Oestrogeen kan het histaminegehalte in het bloed verhogen en hierdoor kunnen vrouwen voor de menstruatie meer klachten ervaren. Na de menstruatie is er minder van het geslachtshormoon in het lichaam en is ook het histaminegehalte lager. Na de menstruatie ervaren vrouwen dus minder klachten.

Het is dus heel goed mogelijk dat histamine een rol speelt bij het ontstaan of verergeren van menstruatieklachten, zoals maagkrampen of misselijkheid. Supplementen kunnen helpen bij het verminderen van deze klachten.

Zwangerschap

Vrouwen krijgen vaker te maken met histamine intolerantie, maar zwangere vrouwen hebben een minder grote kans om ermee te maken te krijgen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in de hormoonspiegel van zwangere vrouwen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat er meer DAO in het lichaam aanwezig is. DAO zorgt ervoor dat de histamine belasting in het lichaam meer in balans is. Vooral hoofdpijn en migraine komen minder vaak voor tijdens de zwangerschap.

Na de geboorte van het kind daalt de hoeveelheid DAO weer en komt de histamine intolerantie vaak ook helemaal weer terug. 

Bronnen:

Van der Veer, D., (2017). Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op het lichaam, geest en gedrag. 

Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013

Comments zijn uitgeschakeld.