Kerstdiner met allergie of intolerantie

Een histamine intolerantie is niet bepaald een pretje, dat wist je waarschijnlijk al. Je moet altijd rekening houden met wat je eet. We snappen dan ook heel goed dat een kerstdiner misschien een beetje spannend voor je is. Lekker veel eten hoort er nou eenmaal bij tijdens de feestdagen, maar hoe zorg je er nu voor dat je geen vervelende klachten krijgt? Door corona vieren we de kerst dit jaar binnenshuis in kleine kring. Ga je toch bij je familie langs? Wij geven je een aantal tips waarmee je de feestdagen veilig en zonder klachten doorkomt. 

Maar ook als je zelf geen intolerantie of allergie hebt, maar wel het kerstdiner verzorgd, is dit een goed artikel om te lezen. Misschien heb je een familielid of vriend die histamine intolerant is of een andere voedselallergie heeft? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. 

Communicatie is key

Of je nu een glutenallergie, lactose intolerantie of een voedselallergie hebt: communicatie blijft altijd het allerbelangrijkst. Aangezien je bij je familie of vrienden gaat eten, weten ze waarschijnlijk wel dat je een intolerantie of allergie hebt. Maar het is toch altijd goed om dit van tevoren nog een keer te melden. Misschien zijn ze het in alle drukte vergeten of weten ze niet precies welke ingrediënten ze het beste kunnen mijden. Zorg dat je weet wat er geserveerd gaat worden bij het kerstdiner. Dit lijkt misschien een beetje overdreven, maar het zou zonde zijn als je na het eten enorme buikpijn of andere klachten krijgt.

Een tip van ons: ga samen boodschappen doen met je familie. Zo zie je wat er allemaal wordt ingekocht. Bovendien kun je ook een aantal leuke recepten doorsturen die je wel mag eten. 

Vind hier ter inspiratie een aantal leuke histaminevrije recepten

Een buffet bij het kerstdiner: niet zo handig

Een tapasbuffet bij het kerstdiner: hartstikke lekker, maar niet zo handig. Het is natuurlijk erg leuk als iedereen verschillende hapjes meeneemt, maar voor iemand met een intolerantie of allergie is het een nachtmerrie. Je weet namelijk niet wat je nu wel en niet mag eten. Daarnaast weet je ook helemaal niet hoe het is klaargemaakt en het risico op kruisbesmetting ligt vele malen hoger. De opscheplepel van het ene gerecht kan namelijk zomaar bij iets anders terechtkomen. 

Wil je familie super graag een buffet organiseren? Probeer dan zoveel mogelijk met iedereen te overleggen. Misschien willen ze wel een kaartje maken met alle ingrediënten erop. Dit maakt het voor jou een stukje overzichtelijker. 

Neem medicatie mee naar het kerstdiner

Hoe goed iedereen ook zijn best doet om ‘slechte’ producten te vermijden; een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem daarom altijd medicijnen zoals antihistaminicapillen en/of je adrenalinepen mee. Daarnaast is het handig om iemand in je gezelschap te hebben die weet hoe ze deze moeten toedienen. Maar het allerbelangrijkste is: geniet van je kerstdiner! Ga niet te veel zitten stressen en vertrouw op je familie. Dan komt het vast helemaal goed. 

Uit eten of afhalen met een intolerantie of allergie

Helaas kunnen we dit jaar niet uit eten met kerst. Hoe graag we dit ook zouden willen, de nieuwe coronavariant gooit roet in het eten. Heb je geen tijd of zin om een kerstdiner klaar te maken? Hier hoef je je helemaal niet voor te schamen. Steun de ondernemers in deze moeilijke tijden en haal een kerstmenu af. 

Met een intolerantie of allergie is uit eten of afhalen echter niet altijd even makkelijk. Je ziet namelijk niet direct met het blote oog of een gerecht bepaalde ‘slechte’ ingrediënten bevat. Voordat je een bestelling plaatst, is het belangrijk om je allergie of intolerantie te melden. Vraag eventueel naar een menu met een duidelijk overzicht van de ingrediënten en de risico’s op kruisbesmetting. Bespreek alles goed met het restaurant en vraag bij het afhalen of alles goed is gegaan. We zeggen namelijk altijd: better safe than sorry!

Bronnen:

https://www.voedselallergie.nl/laatste-nieuws/1031-kerstdiner-bereid-je-goed-voor.html

https://histaminevrij.nl/histamine-intolerantie-en-uit-eten-hoe-doe-je-dat/

Comments zijn uitgeschakeld.