Histamine verlagende voedingsmiddelen

Als je gediagnosticeerd bent met histamine intolerantie of overgevoelig bent voor histamine is het belangrijk om te weten wat je beter wel en niet kunt eten. Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen die of histamine bevatten of het stofje vrijmaken in het lichaam. Deze wil je natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Maar wat kan je dan wel eten zonder vervelende klachten te krijgen? Gelukkig bestaan er genoeg histamine verlagende voedingsmiddelen waarmee je de kans op reacties en klachten verminderd. 

Onderstaande producten zijn als het ware natuurlijke histamine remmers. Deze kun je dus gerust toevoegen in je histaminevrij dieet. Maar ga niet je hele dieet drastisch veranderen na het lezen van dit artikel. Overleg eerst met je huisarts of diëtist. Deze brengt jouw persoonlijke situatie in kaart en helpt je bepalen welke voedingsmiddelen je beter wel en niet kunt eten.

1. Vers vlees 

Tijdens een histaminevrij dieet kun je het beste kiezen voor onbewerkte producten, hier zit namelijk een stuk minder histamine in. Dit geldt ook bij vleesproducten. Maar dit betekent niet dat je alle soorten vlees zomaar kunt eten. Varkensvlees, lamsvlees en wild bevatten namelijk veel histamine en kunnen zorgen voor vervelende klachten. Kip, kalkoen, rundvlees en paardenvlees bevatten weinig histamine en kun je dus gerust eten. 

2. Verschillende soorten groente

Er zijn genoeg lekkere groentesoorten die relatief weinig histamine bevatten en zelfs jouw klachten kunnen verminderen. Tomaten, bieten, spinazie en zuurkool kun je beter laten staan, maar bijna alle andere soorten kun je gewoon eten. Zo kun je gerust sla, uien, knoflook, bloemkool en broccoli aan je dieet toevoegen. 

3. Zaden

Ben je gevoelig voor histamine? Dan zijn zaden een perfect alternatief voor tarwegluten. Deze kunnen in sommige gevallen veel histamine bevatten en worden daarom afgeraden. Gebruik bijvoorbeeld chiazaad in je maaltijden of maak regelmatig een lekkere quinoasalade. Zaden zijn eenvoudig te gebruiken in diverse gerechten, zowel bij het ontbijt als avondeten. 

4. Gedroogde peulvruchten

Als je vegetarisch of veganistisch bent, kun je peulvruchten heel goed gebruiken als alternatief voor vlees. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten, linzen en sojabonen. Deze bevatten weinig tot geen histamine en zijn ook nog eens goede eiwitbronnen. 

5. Fruitsoorten

Het is belangrijk om iedere dag genoeg fruit te eten. En hoe lekker is het om iedere keer te variëren met fruitsoorten? Bij een histamine intolerantie moet je echter letten op welke soort je precies kiest. Aardbeien, frambozen, kiwi, ananas en meloen bevatten redelijk veel histamine en worden dus afgeraden. Gelukkig kun je wel gewoon appel, blauwe bessen, kers, peer en perzik eten. Maar let op: banaan, mango en druiven kun je wel eten, maar dit zijn niet per sé histamine verlagende voedingsmiddelen. Zorg er daarom voor dat je er niet te veel van eet. 

6. Melkproducten

Op het internet wordt vaak gezegd dat melkproducten veel histamine bevatten, maar dit is niet altijd zo. Er bestaan namelijk zuivelproducten die je wel gewoon kunt eten. Denk hierbij aan jonge kaas en melk. Er is echter ook een goed alternatief (handig voor als je bijvoorbeeld ook lactose intolerant of gevoelig voor lactose bent). Kokos-, soja- en amandelmelk zijn plantaardig en vallen onder histamine verlagende voedingsmiddelen. 

7. Dranken

Het drinken van alcohol wordt afgeraden als je histamine intolerant bent. Bier, wijn en cider zijn grote boosdoeners en kunnen veel klachten veroorzaken. Water is het beste, maar we snappen dat je soms ook wat anders wilt drinken. Thee zoals brandnetel, kamille, lindebloesem en rooibos thee bevat weinig histamine en kan klachten verminderen. Bovendien kun je koffie drinken, maar doe dit wel met mate. 

8. Olie

Boter wordt vaak afgeraden tijdens een histaminevrij dieet. Een goed alternatief voor boter is olie. Oliën zijn histamine verlagende voeding en bevatten vrijwel geen histamine. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken of gebruik ze in bakgerechten. 

Ben je op zoek naar lekkere recepten die je met een gerust hart kunt eten tijdens je dieet? Op onze website vind je recepten voor het ontbijt, lunch en diner. In een handomdraai zet je iets lekkers op tafel. 

Bronnen:

https://www.supplementen.nl/voeding-en-dieten/histamine-verlagende-voeding-allergie/

https://praktijkdewaterlely.nl/histamine-verlagende-voeding/

Comments zijn uitgeschakeld.