Helaas krijgen we tegenwoordig steeds meer te maken met intoleranties. Misschien heb je wel eens gehoord van een lactose- en glutenintolerantie? Dit zijn twee van de bekendste voedingsintoleranties, maar er zijn ook minder bekende varianten zoals histamine intolerantie. Deze vorm van intolerantie wordt meestal pas laat ontdekt, wat enige ongemakken met zich mee brengt. Het wordt namelijk vaak verward met een allergische reactie, maar dit is het niet. Hoe ontstaat histamine intolerantie eigenlijk? En kunnen jij en ik het ook zomaar krijgen? In dit artikel lees je meer over het ontstaan en vertellen we je hoe je deze intolerantie kunt herkennen.
Wat is histamine intolerantie?
Voordat we dieper ingaan op het ontstaan van histamine intolerantie, vertellen we eerst wat het nu eigenlijk inhoudt. Histamine is een biogeen amine. Misschien zegt dit je niks, maar biogene aminen worden aangemaakt door je lichaam en komen voor in zowel plantaardige als dierlijke producten (1). Histamine is dus een stof die iedereen bevat en binnenkrijgt, maar onze lichamen kunnen maar een bepaalde hoeveelheid van deze stof aan. Daarom zijn we normaal gesproken in staat om grote hoeveelheden histamine af te breken door middel van het DAO enzym. Er komt dus eigenlijk maar een klein beetje histamine in je lichaam terecht.
Als je bent gediagnosticeerd met histamine intolerantie breekt je lichaam het stofje histamine niet goed af. Dit komt door een verminderde werking van het DAO enzym of een overgevoeligheid voor histamine. Er blijft dus eigenlijk een te grote hoeveelheid van het biogeen amine in je lichaam en dit levert vervelende klachten. Hierbij moet je denken aan hartkloppingen, jeuk, een verstopte neus, hoofdpijn en slapeloosheid.
Zo ontstaat histamine intolerantie
Een histamine intolerantie kan zich door verschillende factoren ontwikkelen en is dus niet aangeboren. Bij sommigen ontwikkelt de intolerantie pas naarmate je ouder wordt, maar ook op jonge leeftijd komt het voor. Bovendien zijn sommige mensen gevoeliger voor histamine dan anderen. Maar hoe ontstaat het? En kun je dit voorkomen?
Zweren in de maag of darmen
Histamine intolerantie kan ontstaan door zweren in de maag of darmen. Deze zweren zorgen voor bloedingen en daardoor verminderd de productie van het enzym DAO. Maar ook andere afwijkingen in de darmen kunnen intolerantie veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn. Heb je last van maagzweer? Dan maakt je lichaam tijdelijk niet genoeg DAO aan en zullen je klachten na verloop van tijd weggaan.
Alcohol- en medicijngebruik
Naast zweren in de maag of darmen kan de werking van het DAO enzym ook geblokkeerd worden door alcohol of bepaalde medicijnen. Door deze blokkade worden verschillende stoffen, en dus ook histamine, niet afgebroken. Deze stoffen belanden vervolgens in je bloed en kunnen problemen veroorzaken. Medicijnen die histamine intolerantie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld Acetylcysteïne, Ambroxol, Droperidol en Verapamil (2). Bovendien zijn er ook medicijnen die het enzym niet alleen blokkeren, maar ook extra histamine vrijmaken. Hierdoor neemt het histaminegehalte in je lichaam toe en zullen er klachten ontstaan.
Je kunt dus histamine intolerant worden door maag- en darmproblemen en alcohol- en medicijngebruik. Het is echter deels te voorkomen door je alcoholconsumptie te beperken. Maar de intolerantie kan ook het gevolg zijn van een aangeboren of chronische afwijking.
Aan deze symptomen kun je intolerantie herkennen
Het vaststellen van histamine intolerantie is alles behalve makkelijk. Je kunt het namelijk niet opsporen met een bloed- of huidtest. Daarnaast lijken de symptomen heel erg op de symptomen van een allergische reactie en andere intoleranties.
Symptomen die histamine intolerantie kunnen betekenen zijn:
- Hartkloppingen
- Diarree
- Hoofdpijn
- Astmatische klachten
- Darmkrampen
- Een verstopte neus
- Jeuk
- Slapeloosheid
- Rode huid
- Lage bloeddruk
Maar hoe weet je nu of je histamine intolerant bent? Bovenstaande symptomen kunnen namelijk ook door andere ziektes, infecties of ontstekingen ontstaan. Krijg je hoofdpijn na het eten van een histaminerijk product zoals kwark of yoghurt? Dan kan dit een teken zijn. Het vergt echter uitgebreid onderzoek om de intolerantie echt vast te stellen.
Hoe nu verder?
Denk je dat je histamine intolerant bent? Er zijn verschillende behandelplannen. Als het is ontstaan door een maag- of darminfectie kunnen de klachten van tijdelijke aard zijn. Na verloop van tijd zul je geen last meer hebben van bijvoorbeeld jeuk of slapeloosheid. Ook als alcohol of medicijnen de boosdoener zijn, zullen de klachten weggaan als je stopt met alcohol drinken of medicijnen slikken.
Breekt je lichaam niet genoeg histamine af als gevolg van een aangeboren afwijking? Dan kom je er helaas niet zo makkelijk vanaf. Je zult waarschijnlijk je hele leven last hebben van de intolerantie. Zorg ervoor dat je klachten verminderen door histaminevrij te eten of een bepaald dieet te volgen. Daarnaast zijn er ook speciale medicijnen verkrijgbaar.
Bronnen:
1: https://www.rivas.nl/voeding-leefstijl/dietist/folders/allergie-en-overgevoeligheid/biogene-aminen-en-histaminevrijmakers/
2: https://sites.google.com/site/histaminevrijnederland/hoe-ontstaat-een-histamine-intolerantie