Ervaar je al een hele tijd klachten als hartkloppingen, diarree en jeuk? Dan kan dit wijzen op histamine intolerantie. Natuurlijk hoeft dit niet het geval te zijn, maar er is altijd een kans aanwezig. De klachten zijn minder ernstig en daarom is het moeilijk te herkennen. Hoe weet je nu of je histamine intolerant bent? En hoe ziet de behandeling eruit? We zetten alles voor je op een rijtje.
Wat zijn de symptomen van histamine intolerantie?
Een allergie wordt meestal snel herkent, omdat deze gepaard gaat met duidelijke klachten. Na een allergische reactie kun je klachten als jeuk, uitslag of zwellingen ervaren. Het kan echter ook leiden tot andere problemen als hartkloppingen of hoofdpijn. Deze symptomen treden niet op door de allergie, maar door histamine intolerantie. Deze intolerantie is moeilijker te herkennen omdat je veel verschillende soorten klachten kunt ervaren. De symptomen van histamine intolerantie zijn:
- Hartkloppingen
- Diarree
- Hoofdpijn (migraine)
- Astmatische klachten
- Darmkrampen
- Een verstopte neus
- Jeuk
- Slapeloosheid
- Rode huid
- Lage bloeddruk
Verschillen allergie en histamine intolerantie
Nu vraag je je misschien af: wat zijn de verschillen tussen een allergie en histamine intolerantie? Deze vraag wordt veel gesteld en kan soms nog wat onduidelijk zijn. Bij een allergie komt het immuunsysteem in actie. Als je voor een soort voedsel allergisch bent, ziet je lichaam een bepaald eiwit als lichaamsvreemd en zal deze proberen op te ruimen. Dit zorgt voor allergische reacties als jeuk of bultjes. Als je intolerant bent, komt het immuunsysteem niet in actie en worden de vreemde eiwitten dus niet opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat je andere klachten kan krijgen.
De behandeling
Histamine intolerantie kan op verschillende manieren worden behandeld. Het stofje histamine is aanwezig in verschillende voedingsmiddelen en deze zul je zoveel mogelijk moeten vermijden of met mate innemen. Er zijn twee verschillende soorten voedingsmiddelen: histaminevrijmakers en voedingsmiddelen die histamine bevatten. Histaminevrijmakers bevatten niet veel histamine, maar kunnen het immuunsysteem activeren om dit af te geven. Je zult dus heel goed moeten opletten met alcohol, maar ook met vlees, vis, groenten en fruit. Je kunt ervoor kiezen om een streng dieet te volgen, maar het is bijna onmogelijk om 100% histaminevrij te eten. Daarnaast kun je medicijnen gebruiken in de vorm van neusspray. Als het dieet en de medicijnen niet werken, is er nog een andere mogelijkheid: immunotherapie. Met deze therapie word je minder gevoelig gemaakt voor histamine.