therapie

Relaties vormen een groot onderdeel van ons leven, maar ze kunnen ook best uitdagend zijn. Of je nu net een partner hebt en de basis legt voor een gezonde relatie, of al jarenlang samen bent en elkaar ietwat uit het oog verliest: relatietherapie kan voor iedereen waardevol zijn. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online relatietherapie te volgen. Dit doe je gewoon vanuit je eigen huis en dus niet bij een psycholoog op de bank. Maar is online relatietherapie wel effectief? Ja! In dit artikel zetten we de voordelen op een rij en leggen we uit hoe het kan helpen bij het versterken van jouw relatie.

1. Het is toegankelijk voor iedereen

Een van de belangrijkste voordelen van online relatietherapie is de toegankelijkheid en flexibiliteit die het biedt. Omdat je samen in therapie gaat, kan het best een uitdaging zijn om een dag en tijd te vinden waar jullie allebei tijd vrij hebben. Met online therapie kun je heel eenvoudig sessies plannen op tijden die voor jullie het beste uitkomen, zonder reistijd of andere logistieke uitdagingen. Het is zelfs mogelijk om in de avonduren of in het weekend een sessie te plannen. Dit maakt het veel makkelijker om de therapie in jullie drukke levens te passen. 

2. Praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving

Relatietherapie kan best confronterend en emotioneel uitdagend zijn. Om het beste resultaat te bereiken, is het belangrijk dat jullie allebei open en eerlijk zijn. Het ontvangen van therapie vanuit jullie eigen omgeving kan helpen om stress en spanning te verminderen. Zo kunnen stellen zich meer openstellen waardoor ze diepgaande en eerlijke gesprekken kunnen voeren. En dit is natuurlijk hartstikke goed voor jullie progressie. 

3. Gebruik van de modernste technologie

Online relatietherapie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het is maar net wat jij het fijnst vindt. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld videoconferenties, zoals Skype of Teams, gebruiken voor de therapie. Aangezien de therapeut zo ook non-verbale signalen kan opvangen, is het vrijwel hetzelfde als bij de psycholoog op de bank. Daarnaast kunnen therapeuten gebruik maken van chatfuncties, e-mail en andere handige online tools om oefeningen en opdrachten tussen sessies door te geven. 

4. Behoud van privacy en vertrouwelijkheid

Nu vraag je je misschien af: hoe zit het nu met de privacy? Hier hoef je je geen zorgen over te maken. 

Online psychologen moeten altijd maatregelen nemen om de privacy en veiligheid van gegevens te waarborgen. Dit doen zij onder andere door tweestapsverificatie en versleutelde gegevens. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je gegevens op straat komen te liggen. 

Comments zijn uitgeschakeld.