Histamine intolerantie en uit eten

Uit eten met histamine intolerantie: het lijkt misschien een lastige opgave, maar in werkelijkheid is het helemaal niet zo moeilijk. Je kunt gerust een hapje buiten de deur eten, zolang je maar met een aantal aspecten rekening houdt. Om de avond zonder klachten door te brengen, zorgt een goede voorbereiding écht voor het halve werk. Daarnaast zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij histamine intolerantie en uit eten. 

Histamine intolerantie en uit eten: voorbereiding

Met histamine intolerantie is uit eten gaan niet altijd even makkelijk. Je kunt namelijk niet altijd met het blote oog zien of een bepaald gerecht veel histamine of histaminevrijmakers bevat. Bovendien kunnen er tijdens de bereiding ongewild kleine hoeveelheden van een ingrediënt in je eten terecht komen. Het is mogelijk om in het restaurant ter plekke uit te zoeken wat je wel en niet kunt eten, maar een goede voorbereiding is volgens ons het halve werk. 

Kijk van tevoren altijd op de website van het gewenste restaurant. Staat er vermeld hoe het restaurant omgaat met een voedselallergie of intolerantie? Vergeet ook zeker niet om naar de reviews te kijken. Daarnaast adviseren we om piektijden zoveel mogelijk te vermijden. Als het rustig is, heeft het personeel namelijk meer tijd om je te helpen (1).

Een aantal handige tips:

  • Bekijk het menu op de website. Wordt er duidelijk vermeld welke ingrediënten het restaurant gebruikt?
  • Lees recensies op verschillende platforms en filter op allergie of intolerantie
  • Grote restaurantketens hebben in de meeste gevallen heldere richtlijnen rondom histamine intolerantie en andere voedselallergieën. 

Plaats een reservering

Heb je de website goed bekeken? Dan zijn we aangekomen bij de volgende stap: het restaurant op tijd informeren. Je wilt natuurlijk dat het personeel op de hoogte is van jouw intolerantie en rekening houdt met jouw wensen. Zorg ervoor dat je het restaurant ruim van tevoren belt. Vraag welke regels er zijn rondom intolerantie en allergie. En is het restaurant überhaupt bereid om een aangepast menu te serveren? Heb je geen goed gevoel bij het gesprek, of vertrouw je het niet helemaal? Ga dan op zoek naar een ander restaurant.

Voelt alles goed? Maak dan een reservering. Bespreek wat je wel en niet kunt eten en geef het restaurant eventueel een ingrediëntenlijstje van producten die je absoluut niet kunt eten. Spreek het liefst op een rustige tijd af. Denk bijvoorbeeld aan vroeg in de avond wanneer de meeste gasten nog niet zijn gearriveerd, of juist laat in de avond. Op een rustig tijdstip heeft het personeel namelijk meer tijd en aandacht voor jouw histamine intolerantie (2).

In het restaurant

Aangezien je je goed hebt voorbereid, kun je met een gerust hart naar het restaurant vertrekken. Maar toch blijft het spannend. Het is niet leuk om als enige aan tafel een intolerantie te hebben. Bovendien ben je altijd bang om klachten te krijgen en wil je alles in de gaten houden. Om ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt, is het belangrijk om je intolerantie nog een keer aan te geven. Vraag naar een menu met een duidelijk overzicht van de ingrediënten en bekijk de mogelijke risico’s op kruisbesmetting. Maar het allerbelangrijkste: geniet van het avondje uit. Histamine intolerantie en uit eten hoeft niet stressvol te zijn, zolang je vertrouwd op het personeel (1).

Deel je ervaring met anderen

Is alles goed gegaan? Deel dan je ervaring met anderen. Schrijf een positieve recensie, zodat anderen kunnen profiteren van jouw ervaring met een restaurant. Zo help je anderen met een histamine intolerantie of een andere voedselallergie of allergische reacties. Heb je geen prettige ervaring met een restaurant? Ook dan is het zinvol om dit te delen. Zo geef je andere mensen niet alleen een heads-up, maar ook het restaurant zelf kan leren van deze ervaring. 

Een aantal handige tips op een rij bij histamine intolerantie en uit eten

Als laatst nog een aantal tips die het eten buiten de deur met een histamine intolerantie net iets makkelijker kunnen maken (2).

  • Wees voorzichtig met een buffet: de kans op kruisbesmetting is zeer groot
  • Gebruik geen bestek van een ander
  • Neem altijd medicatie mee als je uit eten gaat
  • Informeer het personeel altijd over je intolerantie
  • Neem eventueel reserve eten mee

Bronnen:

1: https://www.voedselallergie.nl/leven-met-voedselallergie/uit-eten.html

2: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15271

Comments zijn uitgeschakeld.