Histamine is een lichaamseigen stof die ook in voeding voorkomt. Het stofje is goed voor verschillende dingen: het geeft onder andere signalen door aan je afweersysteem, regelt je lichaamstemperatuur en helpt bij het stimuleren van je bloedcirculatie. Best een belangrijk stofje dus. Hoewel je lichaam het zelf aanmaakt, kun je maar een bepaalde hoeveelheid van deze stof aan. Te veel kan zorgen voor vervelende klachten zoals jeuk en hoofdpijn. Maar hoe herken je te veel histamine? Hieronder lees je er alles over!
Hoe ontstaat het?
Histamine zit eigenlijk altijd al in je lichaam, alleen wordt er extra van het stofje aangemaakt bij een allergische reactie. Als er iets in je lichaam komt waar je niet tegen kunt, denk bijvoorbeeld aan pollen of gif van een wesp, wordt er meer histamine naar de plek gebracht waar het binnenkomt. Het bestrijdt als het ware de giftige stof. Daarnaast zit het ook verstopt in bepaalde voedingsmiddelen.
Je lichaam kan echter niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Hoeveel je van de stof aan kunt, verschilt echter per persoon. Het kan dus heel goed zijn dat jij overgevoelig bent voor het stofje en er dus niet al te veel in je bloed kan/mag zitten.
Zo herken je te veel histamine
Hoe weet je nu of je overgevoelig of intolerant bent? Te veel van het stofje kan zorgen voor verschillende klachten:
- Hartkloppingen
- Diarree
- Hoofdpijn
- Verstopte neus
- Jeuk
- Lage bloeddruk
Wat kun je er tegen doen?
Er zijn gelukkig meerdere manieren om te veel histamine in je lichaam tegen te gaan.
- Neussprays of oogdruppels kunnen de klachten verminderen. Deze antihistaminica producten zorgen ervoor dat het vrijkomen van de stof wordt geremd.
- Vermijd producten waar je allergisch of intolerant voor bent. Op deze manier maakt je lichaam minder histamine aan.
- Eet niet te veel voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte.
- Volg een speciaal dieet waarbij je voedingsmiddelen met histamine zoveel mogelijk vermijdt.
Meer weten over het histaminevrije dieet? Op onze website vind je alles wat je moet weten. Zo delen we bijvoorbeeld een lijst met producten die je beter niet kunt eten om te veel histamine te voorkomen.