Voor veel mensen is het een opluchting dat we nu midden in de herfst zitten. Eindelijk even geen hooikoorts klachten! Zodra het voorjaar straks is aangebroken, begint de ellende helaas weer. Van verstopte neuzen tot rode ogen. Maar hoe weet je zo zeker of deze klachten wel door hooikoorts worden veroorzaakt en het geen andere allergie of irritatie betreft? En als je dan hooikoorts hebt, voor welke planten ben je dan allergisch? Voor veel Nederlanders is dit onduidelijk. Zonde, want je kunt je er pas goed wapenen tegen de klachten, als de oorzaak helder is.
Wat is hooikoorts?
Iedereen is wel bekend met de term ‘hooikoorts’, maar wat is het precies? We spreken van hooikoorts als je allergisch bent voor stuifmeel van grassen, planten en/of bomen. Planten maken stuifmeel aan om andere planten te bevruchten. De pollen zweven dan door de lucht, op zoek naar een andere plant van dezelfde soort. Tijdens deze vlucht kunnen de stuifmeeldeeltjes in jouw mond, neus of ogen terecht komen. Op zich geen probleem, tenzij je hooikoorts hebt. Je lichaam schrikt van de stof, en schiet (onnodig) in de verdediging. Niet ernstig, maar wel vervelend.
De symptomen van hooikoorts
Omdat de pollen het lichaam binnenkomen via de neus, mond of ogen, ontstaan hier ook de klachten. Je kunt denken aan de volgende symptomen:
- Verstopte neus
- Overmatige slijmproductie
- Rode en jeukende ogen
- Traanogen
- Hoesten
- Vermoeid en futloos
- Drukkende hoofdpijn
Hoewel er prima met deze klachten te leven valt, ervaren veel mensen hooikoorts toch als zeer hinderlijk. Een dagje snotteren is niet zo erg, maar als je het volledige voorjaar verkouden bent, is dat niet optimaal.
Heb ik hooikoorts?
Om je tegen de klachten te kunnen wapenen, is het belangrijk om te achterhalen of je inderdaad hooikoorts hebt, en wat voor vorm dan precies. Het heeft geen zin om gele bloemen te vermijden, als je enkel allergisch bent voor bloeiende berken. Het is daarom verstandig om een hooikoorts test te doen. Dit kan via de huisarts, of middels een zelftest die je zelfstandig thuis kunt afnemen. Een dergelijke test neem je af door middel van een bloedmonster. Een laboratorium kan dit vervolgens onderzoeken en precies in kaart brengen voor welke pollen je allergisch bent. Deze inzichten zijn essentieel om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
Tips tegen hooikoorts klachten
Hoewel hooikoorts doorgaans lastig te genezen is, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Zeker als je inzichtelijk hebt voor welk stuifmeel je allergisch bent, kun je bepaalde situaties effectief vermijden. Hierbij een aantal tips:
- Bekijk op internet of er veel pollen (waar jij allergisch voor bent) in de lucht zitten. Indien ja, blijf zoveel mogelijk binnen en houdt ramen en deuren dicht.
- Is het zonnig weer én staat er een sterke wind? Dan zitten er veel pollen in de lucht. Houdt ook in dit geval ramen dicht en blijf binnen.
- Ga je toch naar buiten? Draag dan een zonnebril en smeer wat vaseline rond je ogen, neus en mond. Dit voorkomt dat het stuifmeel daadwerkelijk je lichaam binnentreedt.
- Bezoek vooral gebieden waar van naturen minder stuifmeel voorkomt, zoals hoog in de bergen of dicht aan zee.
- Voorkom activiteiten in de tuin. Laad het grasmaaien dus aan je partner over en hang de was binnen op.
Hopelijk kun je met deze inzichten jouw hooikoorts klachten dragelijk maken als straks de zon weer gaat schijnen. Succes!