Heb je last van klachten zoals jeuk, roodheid, buikpijn of overgeven? Denk je dat je misschien een voedselintolerantie hebt? Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Je ontwikkelt dus klachten na inname van een product of ingrediënt. Maar hoe weet je dat je een intolerantie hebt? Kun je dit testen?
Verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie
Vaak wordt een voedselintolerantie verward met een allergie, maar het is absoluut niet hetzelfde. Bij een voedselallergie ziet je lichaam bepaalde voedingsmiddelen aan als binnendringers. Je immuunsysteem gaat vervolgens hard aan het werk om deze te bestrijden. Bij een intolerantie werkt het net even anders. Je immuunsysteem speelt hier namelijk geen rol bij. Als je een voedselintolerantie hebt, is er sprake van een enzymtekort. Je lichaam slaagt er niet in om bepaalde soorten voedingsstoffen te verwerken of af te breken. En hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan.
Bekende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie, noten en pinda intolerantie en histamine intolerantie.
Er bestaat geen diagnostische test
Er bestaat helaas geen officiële test die de diagnose van voedselintolerantie bevestigt. Het is daarom ook erg moeilijk om een intolerantie vast te stellen. Het is daarentegen wel mogelijk om je te laten testen op een voedselallergie. Dit gebeurt vaak aan de hand van een bloedonderzoek.
Maar we hebben goed nieuws: er bestaan gelukkig wel manieren om te onderzoeken of je last hebt van een voedselintolerantie. Maak allereerst een afspraak bij de huisarts als je een intolerantie vermoed. De arts helpt je bij het stellen van een diagnose.
Een eliminatiedieet volgen
Aangezien je een intolerantie niet eenvoudig kunt testen, raadt de huisarts in de meeste gevallen een eliminatiedieet aan. Dit is een dieet waarin je bepaalde voedingsmiddelen voor een bepaalde tijd gaat vermijden. Je noteert in een voedingsdagboek wat je eet en hoe je erop reageert. Zo kom je er langzamerhand achter of je een intolerantie hebt voor een bepaald voedingsmiddel.
Maar let op: ga niet zelf aan de slag met een eliminatiedieet maar laat een diëtist je begeleiden.
Denk je dat je een histamine intolerantie hebt? Lees hier meer over de diagnose en behandeling.