Histamine overgevoeligheid herkennen

Heb je wel eens gehoord van het stofje histamine? Nee? Dat is helemaal niet zo gek. Het is namelijk een redelijk onbekend stofje, maar het kan voor vervelende klachten zorgen. Heb jij al een tijdje last van erge jeuk, een verstopte neus en/of slaapproblemen? Dan kan het zijn dat het stofje histamine hier voor zorgt. Maar hoe kun je histamine gevoeligheid herkennen? In dit artikel vertellen we je hoe je te veel histamine in je lichaam kunt herkennen.

Wat doet histamine in je lichaam? 

Histamine is een stofje dat zowel in je lichaam als in je voeding zit. Deze biogene amine speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat je afweersysteem zich beschermt tegen ‘indringers’. Daarnaast reguleert het je lichaamstemperatuur en helpt het bij het stimuleren van je ademhaling. 

Hoewel histamine een lichaamseigen stof is, kan je lichaam maar een bepaalde hoeveelheid van het stofje aan. Nu vraag je je af: hoeveel dan precies? Dat kunnen we niet zeggen; dit is namelijk voor ieder persoon anders. Personen die gevoelig zijn voor histamine kunnen een lagere hoeveelheid histamine in hun lichaam hebben dan mensen zonder histamine gevoeligheid.

Wanneer er te veel histamine in je lichaam zit, kun je last krijgen van vervelende symptomen, waaronder jeuk en een verstopte neus

Hoe kun je histamine gevoeligheid herkennen? 

Histamine gevoeligheid, ook wel histamine intolerantie genoemd, komt maar bij 1 op de 100 mensen voor. Het kan daarom zelfs voor artsen lastig zijn om het te herkennen. Een arts zal waarschijnlijk eerst denken aan een allergische reactie, maar een histamine intolerantie is niet hetzelfde. 

Dit zijn een aantal klachten waaraan je histamine gevoeligheid kan herkennen. [1]

  • Histamine 1: maagkrampen, ademhalingsproblemen, huiduitslag, jeuk, zwellingen of menstruatieklachten
  • Histamine 2: brandend maagzuur, diarree, braken, reflux of ademhalingsproblemen
  • Histamine 3: lage bloeddruk, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, paniek, angst of slaapproblemen

Dit kun je er tegen doen: histaminevrij dieet

Histamine bevindt zich dus zowel in ons lichaam als in voeding. Om het histaminegehalte in je lichaam te verlagen, kun je een histaminevrij dieet proberen. Tijdens dit dieet vermijd je histaminerijke voeding en voedingsmiddelen die histamine in je lichaam vrijmaken. Zorg ervoor dat je dit dieet een tijdje volhoudt om de resultaten te zien. 

Bronnen:

[1] https://lymeherstel.nl/voeding/oorzaken-van-een-te-hoog-histamine-gehalte/

Comments zijn uitgeschakeld.