supplementen bij een histaminevrij dieet

Veel mensen kiezen ervoor om hun voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Deze supplementen bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Het is niet altijd nodig om ze te gebruiken, want de meeste mensen krijgen al genoeg voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten (1). Ben je erachter gekomen dat je histamine intolerant bent? Dan kan het slikken van supplementen bij een histaminevrij dieet helpen om klachten te verminderen. In dit artikel vertellen we je welke vitamines je het beste kunt gebruiken als je een histaminevrij dieet volgt. 

DAO supplementen bij een histaminevrij dieet

Als je bent gediagnosticeerd met histamine intolerantie hebben je darmen moeite met het afbreken van histamine. Er is een tekort aan het enzym DAO of het enzym werkt minder goed. Om klachten te verminderen of te voorkomen kun je ervoor kiezen om DAO supplementen te slikken. Deze zorgen ervoor dat de hoeveelheid histamine in je lichaam wordt aangevuld. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen dat DAO supplementen de klachten ook daadwerkelijk verminderen of voorkomen, maar veel mensen zijn er erg positief over. Het kan dus geen kwaad om het een tijdje uit te proberen (2). 

Voedingssupplementen bij histamine intolerantie

Voedingssupplementen komen in verschillende vormen: pillen, capsules, poeders en drankjes. Ze kunnen één of meerdere vitamines bevatten, maar ook bioactieve stoffen of mineralen. Bioactieve stoffen hebben een positief effect op de gezondheid en kunnen het immuunsysteem stimuleren. Bij histamine intolerantie kunnen een aantal supplementen van pas komen. 

Vitamine C

Voor patiënten met histamine intolerantie is Vitamine C één van de belangrijkste vitamines. Vitaminetekorten komen vaak voor zonder dat je het door hebt. Het toevoegen van voldoende vitamine c kan klachten verminderen, aangezien het stofje histamine verlagend werkt. Heb je iets verkeerds gegeten en krijg je last van vervelende klachten zoals hoofdpijn of jeuk? Neem dan een vitamine C kauwtablet als antihistaminica. Deze tablet wordt snel opgenomen in je bloed waardoor het histaminegehalte snel daalt en klachten zullen afnemen (3).

Vitamine D 

Wist je dat een vitamine D tekort vaak voorkomt bij mensen met histamine intolerantie? Vitamine D speelt een grote rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de beste bron van vitamine D en het is dus helemaal niet zo gek als je je in de winter iets minder goed voelt. Daarnaast zit vitamine D ook in voedingsmiddelen zoals vis, vlees en eieren, maar het is ook mogelijk om een voedingssupplement te gebruiken in periodes wanneer je minder wordt blootgesteld aan zonlicht (4).

Koper

Bij histamine intolerantie kan het ook helpen om het supplement koper te nemen. Deze mineraal zorgt voor een goede weerstand maar helpt ook bij de afbraak van histamine. Bovendien helpt koper ook bij het verhogen van het DAO-gehalte in het lichaam (2).

Supplementen bij histaminevrij dieet

Supplementen bij een histaminevrij dieet

Als je een histaminevrij dieet volgt, mag je bepaalde voedingsstoffen niet eten. Vermijd bijvoorbeeld zoveel mogelijk producten die veel histamine bevatten, zoals kwark, varkensvlees en vis. Aangezien je een aantal voedingsmiddelen laat staan, kan het voorkomen dat je niet alle benodigde stoffen binnenkrijgt. Als dit het geval is, kies je ervoor om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen

IJzer

IJzer is een mineraal dat zorgt voor de vorming van rode bloedcellen in ons lichaam. Tijdens een histaminevrij dieet eet je weinig vlees, vis en andere dierlijke producten. En laat hier nu net veel ijzer in zitten. De kans is dus erg groot dat je een ijzertekort opbouwt tijdens het dieet. Bovendien lopen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven meer kans op een ijzertekort. Daarnaast is het ook belangrijk voor vegetariërs en veganisten om extra op de ijzerinname te letten (5).

Let op vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van het afweersysteem en de ogen. Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten, maar het lichaam maakt zelf ook vitamine A aan door het eten van plantaardige producten. Vitamine A vind je dus bijvoorbeeld in melk, kaas en lever. Tijdens een histaminevrij dieet eet je weinig tot geen zuivel en lever is ook een van de producten die je beter kunt laten staan. Probeer deze voedingsstof dus uit andere producten te halen, of vul het aan met een supplement. 

Vitaminetekort testen

Tijdens een histamine arm dieet kan het nodig zijn om extra supplementen te gebruiken, echter is dit niet voor iedereen het geval. Met een gevarieerde voeding is het mogelijk om alle de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen?  Voordat je zomaar een aantal supplementen gaat aanschaffen, adviseren we om een vitaminetekort test te doen. Laat de vitaminewaarden in je bloed bepalen door de huisarts of diëtist en kijk vervolgens welke supplementen je nodig hebt. 

Bronnen:

1: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspx

2: https://histaminevrij.nl/supplementen/

3: https://histamine-intolerantie.nl/vitamine-c/

4: https://histamine-intolerantie.nl/de-kracht-van-vitamine-d/

5: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspxVoedingscentrum

6: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

Comments zijn uitgeschakeld.