Heb je een vermoeden van histamine intolerantie? De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, slapeloosheid, een gevoel van onrust en verkoudheid. Het kan soms lastig zijn om een diagnose te stellen, omdat de klachten erg lijken op een allergische reactie. Histamine intolerantie komt maar bij 1 op de 100 mensen voor en is daarom niet het eerste waar aan wordt gedacht. Een bezoek aan de huisarts kan veel inzichten geven. Een arts kan namelijk diverse histamine intolerantie testen uitvoeren.
De juiste diagnose stellen
Aangezien histamine intolerantie niet vaak voorkomt, kan het lang duren voordat een arts de juiste diagnose stelt. Soms wordt een intolerantie verward met een allergische reactie, maar dit is het niet. Het grootste verschil tussen histamine intolerantie en een allergie is de hoeveelheid die nodig is om een reactie te veroorzaken. Als je een allergie hebt, kan een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof al een hevige reactie veroorzaken. Bij een intolerantie werkt het net iets anders. De symptomen ontwikkelen zich pas als er een bepaalde hoeveelheid is opgebouwd in het lichaam. Het vergt uitgebreid onderzoek om erachter te komen of het daadwerkelijk om histamine intolerantie of een allergische reactie gaat. Er zijn verschillende soorten testen die kunnen worden gebruikt om de diagnose te stellen (1).
De eerste stap: een allergietest
Als je een vermoeden van histamine intolerantie hebt, is het belangrijk om de huisarts in te lichten. Deze geeft je vervolgens advies over de verschillende histamine intolerantie testen. In de meeste gevallen adviseert de arts om te onderzoeken of je een allergie of een intolerantie hebt. Aangezien allergieën veel vaker voorkomen, is de kans dat het om een allergische reactie gaat vele malen groter. Door middel van een allergietest kom je erachter of je daadwerkelijk een allergie hebt of niet. Deze test wordt uitgevoerd door middel van een huidpriktest of een bloedtest.
Welke histamine intolerantie testen zijn er?
Is er niks uit de allergietest gekomen? Dan is het heel goed mogelijk dat je histamine intolerant bent. De huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist of een zogenaamd eliminatie/provocatie dieet voorschrijven. Dit is een dieet waarbij je alle voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken een tijdje weglaat uit je voedingspatroon. Na een aantal weken voeg je om de beurt één van die voedingsmiddelen toe. Als de klachten afnemen tijdens het dieet en weer toenemen als je bepaalde producten toevoegt, dan is de kans groot dat je histamine intolerant bent. Dit dieet is niet alleen handig om histamine intolerantie vast te stellen, maar ook ontdek je welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.
Na het eliminatie/provocatie dieet kan de huisarts nog een aantal aanvullende testen voorschrijven. Een histaminegehalte test stelt vast hoe veel histamine in je lichaam zorgt voor klachten. Weet je nog niet zeker of je een intolerantie hebt? Dan raden we een DAO test aan.
Het DAO-gehalte
Naast het eliminatie/provocatie dieet kun je histamine intolerantie testen door een DAO test te doen. Bij een intolerantie is er namelijk sprake van een tekort aan DAO in het lichaam. Nu denk je misschien: wat is DAO? Dit is het enzym dat histamine afbreekt in je darmen. De DAO test meet het DAO gehalte in je bloed. Zijn de waarden veel lager dan normaal? Dan heb je waarschijnlijk histamine intolerantie. Als de waarden iets lager zijn, kan er helaas niet met zekerheid worden vastgesteld of je een intolerantie hebt. Zit je middenin een histaminevrij dieet? Dan is het ook mogelijk om een DAO test te doen. Op deze manier kun je met meer zekerheid vaststellen of je nu wel of niet histamine intolerant bent. Vraag de test aan bij de huisarts of bestel deze online (2).
Het onderzoeken van het histaminegehalte
Er kan worden vastgesteld hoe hoog je histaminegehalte is door het onderzoeken van urine, feces of bloed. Houd er echter rekening mee dat de histaminedrempel bij iedereen verschillend is. Dit betekent dat niet iedereen bij een bepaalde hoeveelheid histamine in het lichaam last krijgt van hoofdpijn of andere klachten. Om deze reden kan de huisarts niet altijd vaststellen of het histaminegehalte te hoog is of niet.
Ik ben gediagnosticeerd met histamine intolerantie, wat nu?
Ben je gediagnosticeerd met histamine intolerantie? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een diëtist. Deze diëtist geeft je advies over wat je beter wel en niet kunt eten. Histamine intolerantie is namelijk niet zo 1-2-3 te behandelen. Door voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte te vermijden, zullen de klachten verminderen of zelfs helemaal weg gaan. Het volgen van een histaminevrij dieet en het bijhouden van een voedingsdagboek wordt dan ook sterk aangeraden. Hierin houd je alles bij wat je eet en drinkt en maak je inzichtelijk welke producten klachten veroorzaken.
Daarnaast schrijven sommige artsen medicijnen voor om de intolerantie in bedwang te houden. Dit medicijn heet antihistaminica. Antihistaminica vermindert de klachten, maar deze zullen nooit helemaal weggaan (3).
Bronnen:
1: https://www.vitakruid.nl/blog/alles-wat-je-moet-weten-over-histamine-intolerantie-en-voeding
2: https://www.dehormoonfactor.nl/histamineintolerantie#Kan_ik_een_histamine_test_onderzoek_doen
3: https://www.dietcetera.nl/intoleranties-en-aversies/histamine-intolerantie/