allergie

We gingen vorig jaar uit met slecht nieuws: het aantal kinderen met een allergie neemt nog steeds hand over hand toe. Ieder jaar neemt het aantal positieve allergietests toe. Alleen al in omgeving Zwolle is bijna 1 op de 10 kinderen voor 1 of meer dingen allergisch. Wat nu?

vrouw met allergie

Oorzaak

Het lijkt erop dat een soort ‘verveling’ van ons immuunsysteem ten grondslag ligt aan de toename van allergieën onder kinderen. Dit klinkt flauw, maar er zit een kern van waarheid in. Vroeger moest ons lichaam daadwerkelijk allerlei aanvallen van buitenaf tegengaan. Dat is nog steeds wel zo, maar het is wel een stuk minder dan voorheen. Het immuunsysteem vecht nu tegen allerlei prikkels die helemaal geen bedreiging zijn, omdat er nu eenmaal weinig bedreigingen zijn. De oorzaak is dus bekend. De oplossing helaas nog niet.

Huisstofmijt en pollen

Vooral de huisstofmijt en pollen scoren hoog in de allergietests. Overigens is dit niet voor alle kinderen even erg. Sommige kinderen reageren hier heftig op, terwijl de meeste kinderen (zo’n 80 procent) er weinig tot geen last van hebben. Het kan echter een probleem vormen. Zo kan een kind er lusteloos en vermoeid door raken, wat een negatieve invloed heeft op de (school)prestaties. Onterecht wordt nog wel eens gedacht dat een kind dan gewoon minder goed presteert, terwijl het kind met de juiste allergie medicatie misschien veel beter zou presteren.

Beter herkennen

Een snellere herkenning van de allergie zou dus kunnen helpen. Maar hoe herken je een allergie bij je kind? Vaak heeft een kind last van jeuk in bijvoorbeeld de ogen of oren, of heeft het regelmatig symptomen van verkoudheid. Ogen kunnen bovendien tranen, dik worden of donkere kringen vertonen. Andere klachten aan oren en gehoor kunnen eveneens duiden op allergie. Gaat het om een voedselallergie, dan zullen er eerder maagdarmklachten optreden wanneer je kind in aanraking komt met de prikkel. Ook kunnen in het geval van allergische reacties jeuk, uitslag en zwellingen ontstaan (veel gezien bij een allergie voor bepaalde medicijnen, maar ook in andere gevallen). Zo’n allergie zorgt er daarnaast vaak voor dat iemand futloos, vermoeid en snel geïrriteerd is. Niet zo gek natuurlijk, als je eerdergenoemde klachten ervaart! Andere problemen kunnen zijn: moeite met slapen, vocht vasthouden, hyperactief gedrag, problemen met concentreren en problemen met groei of gewicht.

Herken je dit?

Heb jij een kind met vage klachten, dat vaak moe en lusteloos is? Misschien is het een allergie. Als je dit vermoed, ga dan eens langs bij de huisarts. Deze kan vaak snel de diagnose stellen, waarna de allergie vermeden of behandeld kan worden en je kind een gelukkiger leven heeft!

Comments zijn uitgeschakeld.